Metrostav: Čeští stavbaři dokončili celní terminál v Bělorusku

09.12.2013 13:59

Svou první zakázku v Bělorusku dokončila stavební společnost Metrostav. Před několika dny byl za účasti běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a dalších politických špiček slavnostně otevřen celní terminál ve Ščitomiriči u Minsku. Dva roky budovaný areál zahrnuje logistické centrum se sklady, administrativní budovu a nezbytné zázemí.

Metrostav: Čeští stavbaři dokončili celní terminál v Bělorusku
Foto: red
Popisek: Metrostav

Projekt financovaný z evropského exportního úvěru měl mnoho různorodých součástí. Tou nejdůležitější byla výstavba dvou jednopodlažních skladů o celkové výměře zhruba 20 000 metrů čtverečních, což odpovídá ploše středně velkého obchodního centra či téměř 4 fotbalových hřišť. Zajímavostí je, že přilehlá třípodlažní administrativní budova má kvůli zvýšené seismicitě oblasti důkladný železobetonový skelet obvodových stěn.

„Podmínky v Bělorusku jsou hodně specifické, staví se tam úplně jinak než u nás. Dlouho jsme si například zvykali na spolupráci s dodavateli, kteří často nedodržovali termíny. Když někdo slíbil, že přijede do hodiny, obvykle dorazil za tři hodiny nebo spíše druhý den. My jsme se museli těmto zvyklostem přizpůsobit,“ říká Josef Dufek, ředitel organizační složky Bělorusko ze společnosti Metrostav.

Kromě uvedených objektů v areálu vybudovali stavbaři ještě například ubytovnu pro řidiče, automyčku, čistírnu odpadních vod, vrátnici, celnici, budovu údržby, artéskou studnu či požární depo. Metrostav realizoval zakázku „na klíč“ pro státní podnik Beltamožservis, který zajišťuje celní odbavení v rámci celní unie Běloruska s Ruskem a Kazachstánem.  A protože byl investor s českou firmou spokojen, zadal mu stavbu obdobného dopravně-logistického centra v Brestu.
„Vzhledem k perspektivám běloruského stavebního trhu pracuje naše společnost na nabídkách na další stavební projekty nejen v logistice, ale například i na železnici či v oblasti třídění komunálního odpadu,“ uvedl obchodní náměstek divize 3 Metrostav Ing. Karel Volf.

Stavební společnost Metrostav v současnosti posiluje své postavení na zahraničních trzích. Nedávno například dokončila traťové tunely metra mezi finskými městy Helsinky a Espoo a zahájila výstavbu dalšího silničního tunelu na Islandu či modernizaci části varšavského silničního okruhu. Kromě toho působí přímo či prostřednictvím svých dceřiných společností v řadě dalších, zemí jako jsou Německo, Rakousko, Srbsko či Rusko a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…