Mezi návštěvníky Elektrárny Dětmarovice převládají žáci ZŠ, pomáhá jim to při rozhodování o studiu

21.01.2015 11:07

Dětmarovickou elektrárnu, největší černouhelnou elektrárnu v Česku, loni navštívily téměř dvě tisícovky zájemců. Zatímco v předchozích letech bylo nejvíce exkurzí ze středních škol, v roce 2014 je v počtu exkurzí i účastníků předstihly základní školy.

Mezi návštěvníky Elektrárny Dětmarovice převládají žáci ZŠ, pomáhá jim to při rozhodování o studiu
Foto: ČEZ
Popisek: Elektrárna Dětmarovice

„Český průmysl potřebuje novou krev, a tak je dobře, že se učitelé snaží brát děti do provozů a ukazují jim praxi. Zjednoduší jim tím rozhodování o výběru povolání, při volbě technických oborů se nebudou bát kroku do neznáma,“ říká ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik. Průvodci exkurzí dětem i dalším zájemcům představují moderní elektrárenský provoz evropské úrovně, který je – na rozdíl od představ většiny příchozích – řízen počítači.

Do útrob elektrárny se loni přišlo podívat 730 žáků z 33 tříd základních škol, 715 studentů z 31 tříd středních škol, 30 vysokoškoláků a další stovky lidí v rámci odborných exkurzí. Velký zájem seznámit se s výrobou elektřiny v praxi měli loni také učitelé základních i středních škol, speciálního vzdělávacího programu Skupiny ČEZ se zúčastnilo 50 kantorů.

Elektrárna Dětmarovice je svým instalovaným výkonem 800 MW největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem elektrárna zásobuje města Bohumín a Orlová.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…