Mezinárodní konference Aspen Institute Prague připomene rok 1989

09.06.2014 16:41

Aspen Institute Prague organizuje konferenci připomínající 25. výročí pádu komunismu v zemích střední a východní Evropy. Na akci, která proběhne 9. a 10. června v budově Senátu, se sejdou významné osobnosti z České republiky i zahraničí. Mezi hosty je například bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine K. Albrightová, estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, někdejší americký senátor a kandidát na viceprezidenta Joe Lieberman či bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová.

Mezinárodní konference Aspen Institute Prague připomene rok 1989
Foto: Aspen Institute Prague
Popisek: Aspen Institute Prague

Letošní výroční konference Aspen Institute Prague s názvem The Big Bang. 25 Years Since Annus Mirabilis připomene události, které proběhly v regionu střední a východní Evropy před 25 lety. Významné osobnosti se v diskusích zaměří na změny, jež následovaly po pádu komunismu, a zhodnotí jejich politicky´, kulturní a ekonomicky´ dopad nejen v regionu střední Evropy.

„Letošní výročí vybízí k připomenutí událostí, jež vedly ke konci Studené války a sjednocení Evropy. Současné dění na Ukrajině a hrozící návrat bipolárního rozdělení světa je navíc důkazem, že se jedná stále o velmi aktuální téma,“ říká předseda správní rady Aspen Institute Prague Michael Žantovský. Panelových debat se zúčastní přímí aktéři roku 1989, ale i zástupci mladší generace. Jak je u aspenských akcí zvykem, v diskusích se setkají představitelé různých sektorů – politiky a byznysu, ale i kultury, sportu, vědy či médií.

Jedná se již o třetí výroční konferenci, kterou Aspen Institute Prague organizuje. Minulý rok navštívilo dvoudenní akci přes tři sta hostů, ředitel Aspen Institute Prague letos očekává ještě větší účast: „Velký zájem o naše akce mě velmi těší. Svědčí o tom, že se našemu institutu podařilo na domácí scéně etablovat a daří se nám přivážet do Prahy zajímavé osobnosti z různých zemí i sfér veřejného života. Také je důkazem, že diskuse o budoucnosti našeho regionu je důležitá,“ uzavírá Radek Špicar.

O Aspen Institute Prague

Aspen Institute Prague je středoevropským partnerem globální sítě Aspen Institute. Slouží jako nestranická a neideologická platforma, kde se mohou setkávat  a jednat vůdčí představitelé politiky a obchodu, ale také přední osobnosti z oblasti umění, sportu či vědy. Cílem Aspen Institute Prague je rozvíjet otevřenou společnost a podporovat mladé středoevropské lídry z různých profesních oblastí v jejich osobním a hodnotovém vývoji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…