Mezinárodní kongres oslaví 60. výročí vzniku ortopedie v Litomyšlské nemocnici

02.05.2016 11:19

Ortopedické oddělení Litomyšlské nemocnice v letošním roce slaví kulatiny. Vzniklo přesně před 60 lety v roce 1956. U příležitosti tohoto jubilea pořádá Litomyšlský ortopedický kongres s mezinárodní účastí, který se uskuteční ve dnech 5. a 6. května v areálu zdejšího renesančního zámku pod záštitou starosty města Radomila Kašpara.

Mezinárodní kongres oslaví 60. výročí vzniku ortopedie v Litomyšlské nemocnici
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

„Ortopedie v Litomyšlské nemocnici má nejen dlouhou historii, ale je i velice kvalitním pracovištěm. Nadcházející kongres bude jistě velmi důstojnou oslavou šedesátin tohoto oddělení,“ prohlásil Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje a člen čestného předsednictva kongresu. „Tato akce je rovněž zajímavou možností k prezentaci úspěšných výsledků práce nejen litomyšlských, ale i pardubických ortopedů před početným publikem a mnoha předními českými i zahraničními odborníky,“ dodal Vladimír Ninger, náměstek generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje pro zdravotní péči.

Litomyšlský ortopedický kongres bude tématicky zaměřen na osteoartrózu. Jde o závažnou a rozšířenou chorobu, která patří mezi základní ortopedická onemocnění. „Její léčbou se zabývají všechna ortopedická pracoviště, naše nevyjímaje. Odborníci z řad lékařů, fyzioterapeutů a sester se u nás v průběhu dvou dnů podělí o své zkušenosti s operační léčbou a řešením stavů vedoucí k artróze kloubů,“ uvedl ředitel Litomyšlské nemocnice a primář ortopedického oddělení Miroslav Vlach, jenž je zároveň předsedou kongresu.

Kongres navazuje na tradici vzdělávacích akcí z minulých let a také na Ortopedický seminář, který se k 50. výročí vzniku oddělení konal před deseti lety. Tehdy se konference obdobného rozsahu zúčastnilo bezmála sto lékařů a dvě stovky sester a fyzioterapeutů. Minimálně stejná účast se očekává i letos. „Mezi přednášející budou kolegové z ortopedických klinik z Prahy a z Brna, z řady velkých i malých nemocnic a ze zahraničí,“ uvedl předseda kongresu Vlach.

Program bude v úvodní den rozdělen do lékařské a sesterské sekce, druhý den už bude společný pro všechny. Zazní v něm celkem 52 přednášek od řady předních tuzemských odborníků v čele s předsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii Pavlem Dunglem. Čtyři přednášky zazní od zahraničních odborníků – dvě si připravil Sergio Thomann ze Švýcarska, po jedné jeho krajan Dominique Bosson a Vladimir Martinek z Německa.

Do přednáškového programu se pochopitelně aktivně zapojí i zdravotníci z Nemocnice Pardubického kraje. Svá sdělení přednesou lékaři a sestry z Pardubické a z Litomyšlské nemocnice.

„Rád bych upozornil zejména na přednášky mladých kolegů, kteří se zabývají novými metodami léčby na ortopedii v Litomyšli. Jedná se například o ošetření akutních traumat kolenního kloubu a vazivového aparátu kolene. Tomuto ošetření, které umožní pacientovi časný návrat ke sportovním i pracovním aktivitám, se byli naši ortopedi učit v sousedním Rakousku. Tyto moderní metody používají jako jedni z prvních lékařů v České republice,“ uvedl předseda kongresu Vlach a dodal: „Rovněž bych upozornil na totální náhradu CMC kloubu palce ruky. Spolupracujeme s tvůrcem endoprotézy, který bude na kongresu o této problematice přednášet. Po ortopedii v Havlíčkově Brodě jsme byli jedni z prvních s větším souborem takto operovaných pacientů.“

Oficiální web Litomyšlského ortopedického kongresu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…