Mezinárodní organizace práce oslaví 100 let na Tripartitní konferenci spolupořádané MPSV

17.04.2019 12:46

Mezinárodní organizace práce (MOP) slaví 100 let. K této příležitosti se 16. 4. 2019 koná v budovách Ministerstva zahraničních věcí Národní tripartitní konference organizovaná Českomoravskou konfederací odborových svazů za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zahraničních věcí.

Mezinárodní organizace práce oslaví 100 let na Tripartitní konferenci spolupořádané MPSV
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Kromě symbolické oslavy tohoto výročí bude tématem také budoucnost práce a výzvy, které MOP sehrává při prosazování sociální spravedlnosti. Na úvod konference vystoupila ministryně Jana Maláčová (ČSSD) i ministr Tomáš Petříček (ČSSD).

„Bezpečnost práce a sociální spravedlnost. Tyto ideály stály za vznikem MOP už v roce
1919, a i když dnes čelíme jiným výzvám než před sto lety, je pořád důležité připomínat si
význam této organizace. Československo bylo již na počátku století jedním ze zakládajících členů, a i dnes chceme patřit mezi ty, kteří pečlivě sledují, jak bude vypadat práce budoucnosti. Proto mě těší, že můžeme být spolupořadateli této akce,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Kromě připomenutí 100. výročí založení MOP bude tématem konference diskuse o hlavních výzvách pro budoucnost práce, a to jak v Českém kontextu, tak na mezinárodníúrovni.

Zástupce generálního ředitele Mezinárodního úřadu práce Moussa Oumarou představí Zprávu Globální komise k budoucnosti práce z ledna letošního roku, která se věnuje zásadním změnám v současném světě práce. Kromě technologického rozvoje jde o také o záležitosti udržitelného životního prostředí a demografických změn. Ty mohou mít vliv na trh práce nejen z hlediska dostupnosti kvalifikované pracovní síly, ale také z hlediska poptávaných služeb a výrobků, a tedy i tvorby pracovních míst v odvětvích, jež byla dosud z hlediska jejich potenciálu spíše opomíjena (mj. i v tzv. pečovatelské ekonomice).

Úspěšný rozvoj automatizace, robotizace a využití umělé inteligence, je podmíněn rozvojem lidského kapitálu z hlediska dovedností nabízených vzdělávacím systémem a podporou celoživotního učení. Včasná příprava a tripartitní shoda na praktickém zavádění potřebných kroků pak budou klíčové pro zvládnutí těchto výzev a zajištění budoucího hospodářského rozvoje a prosperity ve prospěch celé společnosti.

Čelní představitelé zaměstnavatelů a odborů se následně budou věnovat diskuzi nad výstupy této zprávy a dalším otázkám budoucnosti práce v České republice. Parlament bude v diskusi zastoupen Ing. Radkou Maxovou, předsedkyní Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny.

Konference také připomene a zhodnotí význam Mezinárodní organizace práce při formulování a prosazování globálních pracovních norem, při podpoře sociálního dialogu na podnikové, odvětvové i národní úrovni a napomáhání sociálnímu smíru a rozvoji. Účastníci konference si připomenou minulost MOP a význam pomoci MOP při postkomunistické transformaci Československa a ČR, ale vyjádří se také k budoucnosti MOP – co může s přihlédnutím na své dosavadní zkušenosti nabídnout pro 21. století.


 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…