Mezinárodní rada Univerzity Karlovy má tři nové členy

19.03.2019 8:17

Mezinárodní rada Univerzity Karlovy se na počátku března letošního roku obměnila. Třemi novými členy se stali přední zahraniční odborníci: prof. Timothy Snyder z Yaleovy univerzity, prof. Keith Gull z Univerzity v Oxfordu a prof. Tim Clark z Erlangensko-norimberské univerzity. Mezinárodní rada UK působí jako poradní orgán vedení UK v záležitostech určování hlavních směrů vědecké a vzdělávací práce univerzity.

Mezinárodní rada Univerzity Karlovy má tři nové členy
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Prof. Timothy Snyder je americký historik se zaměřením na moderní dějiny střední Evropy, profesor na Yaleově univerzitě. Je autorem několika významných knih na téma moderní historie střední a východní Evropy. Jeho knihy, věnované pohnutým dějinám střední a východní Evropy, Krvavé země – Evropa mezi Hitlerem a Stalinem (2013) a Černá zem (2015) se staly výjimečnou událostí historiografie 20. století a mezinárodními bestsellery. Mimořádnou pozornost vzbudila Tyranie: 20 lekcí z 20. století burcující k občanskému angažmá tváří v tvář krizi demokracie. Ve své tvorbě se zaměřuje především na holocaust a vztah Ruska a Evropy. Získal mnoho cen, např. Cenu VIZE 97, Cenu Hannah Arendtové nebo Lipskou knižní cenu evropského porozumění.

Prof. Keith Gull CBE, FRS je profesorem molekulární biologie na Oxfordské univerzitě, kde od roku 2002 vede laboratoř na Sir William Dunn School of Pathology. Získal mnoho cen a stipendií, především Marjory Stephenson Prize 1996. Věnuje se tropické medicíně, zejména molekulární mikrobiologii parazitů, které způsobují nemoci jako je například malárie nebo leishmanióza. V poslední době se zejména soustředí na trypanosomy, parazity způsobující spavou nemoc, ničivou chorobu subsaharské Afriky. Jeho laboratoř se zajímá zejména o strukturální a molekulární mechanismy patogeneze této choroby.

Prof. Tim Clark je absolventem chemie na Univerzitě v Kentu. V roce 1973 obdržel doktorský titul Ph.D. na Královské univerzitě v Belfastu za svou práci v oblasti termochemie a vlastností pevného stavu adamantanových a diamantanových derivátů. V současné době je technickým ředitelem Centra pro počítačovou chemii v Erlangenu a profesorem výpočetní chemie v Portsmouthu ve Velké Británii, kde je rovněž ředitelem Centra pro molekulární design. Zabývá se výzkumem rozvoje a aplikace metod kvantové mechaniky v anorganické, organické a biologické chemii, teorií transferu elektronů a simulací organických a anorganických reakčních mechanismů, včetně studia mechanismu vzniku bakteriální resistence vůči antibiotikům. Je zakládajícím editorem Časopisu pro molekulární modelování. V roce 2009 obdržel medaili Klause Wilhelma von der Lieth za molekulární grafiku.

Mezinárodní rada UK má v současné době čtrnáct členů, mezi kterými jsou například izraelský biochemik prof. Aaron Ciechanover, francouzská bohemistka Marie-Elizabeth Ducreux, francouzská matematička Maria J. Esteban, německý jaderný fyzik Rolf-Dieter Heuer či americký neurolog českého původu Joseph Jankovic (více informací o Mezinárodní radě UK a kompletní seznam členů k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…