Mezinárodní setkání experimentu STAR na ČVUT v Praze

05.02.2015 16:25

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze proběhne ve dnech 9. - 11. února 2015 mezinárodní setkání vědců, kteří pracují v americké Brookhavenské národní laboratoři (BNL - Brookhaven National Laboratory) na experimentálním výzkumu kvark-gluonového plazmatu. Setkání experimentu STAR se bude konat v budově fakulty na adrese Trojanova 13, Praha 2, denně od 9.00 do 17.00 hodin.

Mezinárodní setkání experimentu STAR na ČVUT v Praze
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

„Kvark-gluonové plasma“ je název skupenství jaderné hmoty, které bylo objeveno teprve před několika lety. Jaderná hmota přechází do toho stavu při extrémních teplotách a tlacích. Proto se předpokládá, že právě touto hmotou byl tvořen vesmír na svém počátku v době několika milisekund po Velkém třesku. V takto extrémních podmínkách dochází k rozložení protonů a neutronů, ze kterých se běžně skládá atomové jádro, na ty úplně nejzákladnější stavební prvky hmoty, které dnes známe – kvarky a gluony. Jimi tvořená hmota (plasma) má pak naprosto unikátní vlastnosti nepodobné jakékoliv známé látce na Zemi. 

Podmínek nutných pro přechod hmoty do fáze kvark-gluonového plazmatu lze v pozemských podmínkách dosáhnout jen na velmi krátký okamžik během srážek dvou atomových jader při extrémně vysokých (ultrarelativistických) energiích. Jedním ze špičkových pracovišť, kde se tyto ultra-relativistické srážky jader zkoumají, je experiment STAR na urychlovači RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) v Brookhavenské národní laboratoři na Long Islandu v USA. Velký tým vědců a studentů z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze se v rámci experimentu STAR významně podílí právě na výzkumu, který v letošním roce agentura Thomson-Reuters označila ve své zprávě „Research Fronts” za jeden z deseti „hot-topics“ současné vědy.

Tato skupina odborníků organizuje ve dnech 9. - 11. února 2015 v Praze setkání experimentu STAR, na které přijede asi 30 odborníků z Evropy a USA, aby diskutovali nejnovější dosažené výsledky a další směry výzkumu. Vzhledem k tomu, že skupina z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT spolu se svými kolegy z ÚJF AV ČR vvi. a MFF UK obdržela rozsáhlý grant pro podporu vědeckých infrastruktur a bude se tak i v příštích letech podílet důležitou měrou na fyzikálním výzkumu v rámci experimentu STAR a PHENIX, přijede do Prahy i hlavní představitel experimentu STAR a reprezentant Brookhavenské národní laboratoře Dr. Zhanbu Xu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…