Mezinárodního projektu Fotbalem k přátelství se zúčastnily děti ze 64 zemí

07.07.2017 10:14

Pátý ročník mezinárodního dětského projektu společnosti Fotbalem k přátelství, který pořádá společnost Gazprom, se konal v Petrohradě. Turnaj v malém fotbalu svedl dohromady mladé fotbalisty ze 64 zemí. Chlapci a dívky ve věku 12 let, kteří byli zároveň ambasadory celého projektu, se rozdělili do osmi týmů přátelství pod vedením úspěšných účastníků z minulého ročníku.

Mezinárodního projektu Fotbalem k přátelství se zúčastnily děti ze 64 zemí
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Od 27. června až do 29. červa se mladí hráči účastnili fotbalového kempu, který vedli mladí trenéři a slavní fotbaloví hráči. Účelem kempu bylo, aby se mladí hráči z nejrůznějších koutů světa seznámili, poznali se a společně s trenéry domluvili taktiku pro blížící se mezinárodní turnaj. 1. července pak všichni účastníci pátého ročníku projektu FOTBALM K PŘÁTELSTVÍ mohli na fotbalovém hřišti ukázat v rámci týmů přátelství všem divákům na stadionu, že mohou být přátelé nehledě na to, z jakého konce světa jsou a jestli jsou dívky, nebo chlapci.

Atmosféru turnaje ještě vylepšil čestný host při losování turnajového pavouka, kapitán petrohradského ragbyového týmu na vozíčku.

Z turnajového pavouka nakonec vzešel vítězně oranžový tým vedený českým zástupcem, co by kapitánem. Roman Horák z pražské Sparty dovedl tým na vrchol po jednoznačných výsledcích v průběhu turnaje. Sám si připsal nejvíce gólových přihrávek a koruna pro krále střelců mu unikla pouze o jeden zásah, na který právě on svému spoluhráči přihrál.

Součástí projektu ale byli také mladí novináři, kteří se nepodíleli na turnaji aktivitami na fotbalových trávnících, ale vyzkoušeli si práci profesionálů s mikrofony, zápisníky a vydávali dokonce vlastní deník v průběhu celého turnaje. V průběhu pobytu v Petrohradu mohli zpovídat nejen své vrstevníky, ale měli možnost se setkat třeba s historicky nejlepším střelcem ruského národního týmu, Alexandrem Keržakovem, nebo s trenérem ruského národního týmu, Stanislavem Čerčesovem.

Mezinárodní dětský projekt FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ, který pořádá společnost Gazprom, existuje již od roku 2013. V rámci projektu se setkávají děti různých národností, aby podpořily klíčové hodnoty projektu: přátelství, rovnost a mír. Cílem projektu je nejen rozvoj fotbalu, ale především rozvoj tolerance různých kultur a národností. Klíčovými hodnotami jsou přátelství, rovnost, férovost, zdraví, mír, oddanost, vítězství, tradice a čest. V roce 2017 se do projektu zapojily děti z: Alžírska, Argentiny, Arménie, Rakouska, Ázerbájdžánu, Bangladéše, Běloruska, Belgie, Bolívie, Brazílie, Bulharska, Číny, Chorvatska, České republiky, Dánska, Egypta, Estonska, Finska, Francie, Německa, Ghany, Řecka, Maďarska, Islandu, Indie, Íránu, Iráku, Itálie, Japonska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Lotyšska, Makedonie, Mexika, Mosambiku, Holandska, Norska, Pákistánu, Polska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Srbska, Singapuru, Slovenska, Slovinska, Jižní Afriky, Jižní Koreji, Španělska, Švýcarska, Sýrie, Tádžikistánu, Tanzanie, Turecka, Turkmenistánu, Ukrajiny, Uruguaye, Velké Británie, Spojených Států Amerických, Uzbekistánu, Venezuely a Vietnamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…