Michaela Marksová se zúčastnila ministerského zasedání OECD v Paříži

06.06.2015 15:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se v Paříži účastnila Fóra Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) a zasedání Rady OECD na úrovni ministrů (Ministerial Council Meeting - MCM), na němž ČR zastává funkci místopředsedy. Letos si Česká republika připomíná výročí 20 let od vstupu do OECD.

Michaela Marksová se zúčastnila ministerského zasedání OECD v Paříži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Ministryně Marksová se na Fóru OECD zúčastnila dvou panelových diskuzí k tématům penzí a rovných příležitostí pro ženy a muže. „I přes pokrok v oblasti rovných příležitostí ženy stále čelí překážkám na trhu práce a jejich postavení není rovné,“ uvedla ministryně. Dále povzbudila ženy, aby vstoupily do politiky a tam prosazovaly opatření jako například dostupné služby péče o děti, flexibilní pracovní úvazky a pomohly tak uskutečnit všemi diskutované sladění pracovního a rodinného života.

V panelu zaměřeném na investování do lidského a znalostního kapitálu ministryně vyzdvihla úlohu vzdělávání a rovného přístupu ke vzdělávání. Velkou výzvou je umožnit rovný přístup ke vzdělávání lidem se zdravotním postižením a dalším sociokulturním znevýhodněním. „Lidé se také musí naučit se učit a to v průběhu celého života. Proto je potřeba vytvořit podmínky pro celoživotní vzdělání,“ uvedla ministryně.

Na závěr zasedání ministryně Marksová moderovala debatu ministrů na téma „Nastartování růstu: úloha investic, inovací a podnikatelského prostředí“, která se zejména věnovala podpoře vlád malým a středním podnikům, snižování byrokratického prostředí pro jejich rozvoj a jejich potenciálu pro tvorbu nových pracovních míst.

Zasedání Rady na úrovni ministrů je každoročně vrcholem činnosti OECD, na němž ministři projednávají aktuální i strategické otázky globální ekonomiky, hodnotí výsledky aktivit a stanovují směry další práce OECD. Tématem MCM bylo „Uvolnění investic pro udržitelný růst a zaměstnanost“. Ministerskému zasedání Rady OECD bezprostředně předchází dvoudenní Fórum OECD, které se letos zaměřilo na téma „Investice do budoucnosti: lidé, planeta, prosperita“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…