Michaela Marksová vyzvala kraje k co nejrychlejšímu odeslání peněz na sociální služby

22.01.2017 11:18

Ministerstvo práce a sociálních věcí splnilo slib. V historicky rekordním čase dokázalo zpracovat žádosti o dotace na sociální služby a odeslat peníze ze státního rozpočtu na účty krajů a Hlavního města Prahy.

Michaela Marksová vyzvala kraje k co nejrychlejšímu odeslání peněz na sociální služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Je teď na nich, zda poskytovatelé dostanou finanční prostředky v průběhu února nebo až v následujících měsících, což jim může způsobit vážné problémy.

„Vyzývám znovu všechny zástupce krajů a Hlavního města Prahy, aby zajistili rychlou výplatu dotací poskytovatelům sociálních služeb. Neměli bychom připustit situaci, kdy bude ohroženo fungování organizací, které se starají o potřebné lidi,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Krajští zastupitelé mají způsob jak vše včas zařídit, mohou svolat mimořádná zasedání zastupitelstva,“ upozornila ministryně.

Již na konci roku 2016 proběhlo hlasování dotační komise na MPSV, díky tomu byla v průběhu ledna krajům a Praze doručena rozhodnutí o poskytnutí dotace a zároveň i finanční prostředky. Byla jim zaslána první splátka ve výši 60 % z celkového objemu finančních prostředků, tedy 5,34 miliardy korun. Na svých účtech měly peníze nejpozději ve čtvrtek 12. ledna. Jedná se o první splátku, druhá splátka odejde v červnu. Celkový objem finančních prostředků určených pro kraje a Hlavní město Prahu v rámci dotačního titulu na podporu sociálních služeb je letos 8,9 miliardy korun.

MPSV vyšlo včasnou výplatou dotace krajům vstříc poskytovatelům sociálních služeb. Vzhledem k nastavení právních předpisů Ministerstva financí nešlo v minulých letech zaslat finanční prostředky určené na dotace dříve, než bylo provedeno finanční vypořádání dotace z předešlého roku. Díky tomu byly finanční prostředky zasílány až v průběhu března. K poskytovatelům sociálních služeb se finanční prostředky dostaly až v dubnu či květnu. MPSV na tento problém dlouhodobě upozorňovalo. Díky předpisům Ministerstva financí se dostávaly sociální služby do velkých problémů, existenčně jsou totiž závislé na dotacích ze státního rozpočtu. Velký problém to byl zejména při vyplacení mezd zaměstnancům, organizace poskytující sociální služby si často musely brát půjčky a zadlužit se. V současnosti lze finanční prostředky posílat ihned po vydání rozhodnutí, nemusí se čekat na finanční vypořádání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…