Mikdád chce, aby české firmy navázaly na své aktivity v Sýrii. Vyzval je, aby se podílely na obnově země

22.04.2016 21:47

České firmy by se mohly podílet na obnově konfliktem zničené Sýrie. Vyzval je k tomu první náměstek ministra zahraničních věcí Syrské arabské republiky Fajsal Mikdád při dnešním jednání se zástupci Hospodářské komory ČR.

Mikdád chce, aby české firmy navázaly na své aktivity v Sýrii. Vyzval je, aby se podílely na obnově země
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Potenciál obchodní spolupráce zůstává s výhledem na stabilizaci a poválečnou rekonstrukci mimořádný. V Sýrii existuje i řada českých projektů, na které by bylo možné navázat. Dle slov Mikdáda bude v následujících letech tato země potřebovat pomoc prakticky ve všech sektorech, zdůraznil obnovu infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci železniční, silniční a letištní infrastruktury, o dodávky lokomotiv, zemědělských strojů, malotraktorů či výrobních linek v oblasti mléčné výroby. Vysoká poptávka bude po čističkách odpadních vod, zdravotnickém vybavení a výrobcích farmaceutického průmyslu.

Důležitou roli v obnově a rozvoji obchodně-ekonomických vztahů mezi Sýrií a ČR chce sehrát Hospodářská komora ČR, stejně jako v případě Íránu a Kuby. Upozornil na to předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR Ilja Mazánek, který se jednání se syrským náměstkem ministra zahraničních věcí účastnil. „Hospodářská komora ČR bude proto nadále v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí udržovat a rozvíjet kontakty se svými syrskými partnery a syrskou podnikovou sférou,“ dodal Mazánek. Hospodářská komora ČR už nyní chystá řadu akcí orientovaných na předání důležitých informací o aktuální situaci a obchodních příležitostech v Sýrii českým firmám, mimo jiné bude jednat také o návštěvě českých podnikatelů v Sýrii.

Sýrie patřila k nejbližším spojencům Československa v oblasti Blízkého vchodu a dodnes má ČR v zemi dobré jméno, firmy mohou navazovat i na rozpracované projekty. V posledních předválečných letech české firmy získaly významné zakázky zejm. v oblasti petrochemie. Společnost Plynostav Pardubice předala v roce 2011 63 km dlouhý úsek plynovodu spojujícího Aleppo s tureckou hranicí (součást The Arab Pipeline). Dále se Plynostav připravoval na realizaci projektu výstavby 150 km ropovodu s termínem dokončení červenec 2014.

Velmi tradičním českým zástupcem na syrském trhu byla společnost Technoexport, která nabízí expertní služby a disponovala v Damašku vlastní budovou obchodního zastoupení. K dalším velkým českým dodavatelům do Sýrie před válkou patřily firmy Škoda Auto, ČKD DIZ či Prokop Engineering.

Hospodářská komora ČR spolu s českými firmami chce navázat na tradici intenzivních obchodních vztahů a realizovaných projektů v Sýrii. Spoléhat bude také na Velvyslanectví ČR v Damašku, které zůstalo jedním z mála diplomatických zastoupení v Sýrii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…