Mikulovská muzea chtějí překonat loňskou rekordní sezónu. Své brány otevřou už tento víkend

23.03.2017 16:28

Spolu s astronomickým jarem ožívají pro návštěvníky i expozice a památky Regionálního muzea v Mikulově. Plán pro letošek je přitom jasný – překonat loňskou rekordní sezónu.

Mikulovská muzea chtějí překonat loňskou rekordní sezónu. Své brány otevřou už tento víkend
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Hned na otevírací víkend 25. a 26. března si proto muzeum připravilo pro první hosty celou řadu novinek. Hlavním turistickým tahákem bude kromě mikulovského zámku a synagogy opět unikátní Archeopark v Pavlově, který do svých itinerářů mohou vůbec poprvé zařadit i jarní výletníci.     

Důvodů k návštěvě muzea, které moderním způsobem přibližuje život a kulturu lovců mamutů, budou mít hned několik. „Archeopark Pavlov získal v loňském roce titul Stavba roku 2016. Na začátek sezóny jsme si proto pro návštěvníky připravili doprovodnou výstavu o unikátní architektuře muzea, která si vypůjčuje některé prvky z paleolitického umění. Kromě toho bude v prostoru nad recepcí čekat na turisty knihovna s řadou odborných i populárně naučných titulů o pravěku. Kosti mamutů a jiných pravěkých zvířat si navíc budou moci prohlédnout z nové lávky přímo v expozici in-situ. A jednu novinku si zatím ještě ponechám jako překvapení,“ navnadil ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín s tím, že letošní sezóna se ponese i v duchu významných výročí, ať už je to například 140 let od narození velkého popularizátora archeologie, speleologie, antropologie a objevitele Věstonické venuše Karla Absolona, nebo 80 let od vydání současné podoby románu Lovci mamutů.

Na přelomu dubna a května si budou moci turisté poprvé projít i novou Archeostezku. Ta je provede krásnou krajinou na úbočích pavlovských vrchů a na pár kilometrech představí místa archeologických nálezů světového významu. Přímo v terénu tak uvidí, kde se nacházela sídliště paleolitických lidí a kde byla objevena Věstonická venuše nebo tajemný trojhrob. Přísun zajímavostí na jednotlivých zastávkách jim poskytnou nápaditě zpracované informační panely.

Výstavou Krajina jako dílo zahájí letošní rok o nadcházejícím víkendu na zámku v Mikulově. „Ústředním tématem výstavy je interaktivní vztah člověka a krajiny, která své obyvatele živí, v níž ale současně přebývá tušený genius sil přesahujících horizont materiálního bytí,“ přiblížil Kubín. A speciální program je připraven i pro děti. „V sobotu ve dvě hodiny odpoledne uvedeme na zámku pohádku O mašinkách. Vstup bude pro děti a rodiče zdarma,“ doplnil Kubín. Kromě toho se mohou turisté těšit na tradiční expozice představující životní styl lidí od gotiky po empír, šlechtickou rodinu Dietrichsteinů, krajinu okolo Pálavy za dob Římanů a Germánů nebo vinařství v průběhu staletí.

I v letošní sezóně navíc prostoupí mikulovský zámek duch umění a designu. „V zámeckých prostorách budeme poslední květnový víkend hostit výjimečnou galerijní prezentaci současného tuzemského a zahraničního art designu pod hlavičkou festivalu Křehký Mikulov. A na své si přijdou milovníci umění i v létě a na podzim. V polovině července odstartuje čtyřtýdenní Mikulovské výtvarné sympozium Dílna, které zakončí výstava děl z již 24. ročníku tohoto setkání. Ta si budou moci návštěvníci prohlédnout až do konce září,“ přiblížil Kubín. Dál se mohou hosté na Mikulovském zámku těšit například na výstavu Škrdlovického skla, nebo na expozici o 70 letech Pálavského vinobraní.

Zajímavou zastávkou v Mikulově je jistě i Horní synagoga z šestnáctého století. „V Mikulově, jenž byl po více než čtyři staletí významným centrem moravských Židů, bylo kdysi dokonce dvanáct synagog a modliteben. Dochovala se tato jediná,“ uvedl Kubín.

S životem a proměnami krajiny pod pavlovskými vrchy od paleolitu přes dobu bronzovou až do dnešních dnů seznámí turisty expozice Život pod Pálavou v Dolních Věstonicích. Všechny expozice Regionálního muzea v Mikulově budou moci turisté navštívit také v rámci Májového víkendu s muzejní nocí mezi 19. a 21. květnem. Památník bratří Mrštíků v Divákách čeká rekonstrukce a pro veřejnost tak letos neotevře. Sezóna Regionálního muzea v Mikulově tradičně trvá až do posledního listopadového víkendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…