Milovické Mirakulum přidalo novou atrakci – unikátní úzkokolejku

10.05.2015 17:45

Středočeský hejtman Miloš Petera slavnostním přestřižením pásky symbolicky odstartoval novou éru zábavního Parku Mirakulum v Milovicích na Nymbursku. Od čtvrtka 7. května si tu návštěvníci mohou zpestřit návštěvu projížďkou na unikátní úzkokolejné železnici.

Milovické Mirakulum přidalo novou atrakci – unikátní úzkokolejku
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Dvoukilometrová trať spojí Mirakulum se sousedním Tankodromem. „Za necelé tři roky existence se Park Mirakulum stal pojmem nejen pro obyvatele Milovic a nymburského regionu, ale za zábavou sem jezdí i rodiny z Prahy a širokého okolí. Je potěšující vidět, že vlastníci areálu neusnuli na vavřínech a snaží se rok co rok nabízet nové atrakce a spolupracovat s okolními subjekty, aby nalákali ještě více návštěvníků. Z rostoucího turistického ruchu pak logicky těží celá obec. Věřím, že nová úzkokolejná železnice bude dalším magnetem, který přitáhne malé i velké, kteří chtějí aktivně strávit volný čas,“ konstatoval hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Zprovoznění výletní železnice si majitel areálu dal jako „dárek“ k už tradičním oslavám výročí osvobození Československa. Součástí programu pro pozvané hosty proto byla i ukázka osvobozujícího útoku na vlak a samozřejmě i první oficiální projížďka mezi oběma areály. V areálu Tankodromu Milovice při té příležitosti otevřeli věrnou kopii americké základny a vesnice ve Vietnamu, přičemž jízdenka na vlak slouží zároveň i jako vstupenka do těchto expozic.

Veřejnosti se úzkokolejka otevře slavnostním celodenním programem v sobotu 9. května. Jedná se o unikátní kopii vojenské polní drážky o rozchodu kol 760 mm. Vagónky pocházejí z Rakouska stejně jako dvounápravová parní lokomotiva typu 100.15, která se na trati bude střídat s dieselovými lokomotivami české výroby. Autentické jsou i pražce a koleje, které byly stejně jako souprava upraveny na míru podmínkám trati mezi Mirakulem a Tankodromem.

Park Mirakulum byl otevřen v září 2012 na pozemcích bývalého vojenského cvičiště armády Sovětského svazu, tzv. brownfieldu. Letos se už jeho areál rozrostl o ohrady se zvířaty a naučnou stezku v lesoparku, dokončují se i další rozšíření překážkových drah a prolézaček a nová budova pro zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…