Mimořádný úspěch českého Ministerstva spravedlnosti v kauze Dahlgren

31.08.2015 17:48

USA vůbec poprvé vydaly do ČR k trestnímu stíhání svého občana.

Mimořádný úspěch českého Ministerstva spravedlnosti v kauze Dahlgren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Po dvouletém úsilí a intenzivní spolupráci českého a amerického ministerstva spravedlnosti byl v pondělí 31. srpna na základě žádosti českého ministerstva vydán do České republiky Kevin Dahlgren. Ten je v České republice trestně stíhán pro podezření z čtyřnásobné vraždy, k níž došlo v květnu 2013 v Brně – Ivanovicích. Dahlgren ihned po činu opustil území České republiky a z vídeňského letiště odletěl do Washingtonu, kde byl nicméně díky rychlé reakci orgánů činných v trestním řízení a českého Ministerstva spravedlnosti ihned zadržen a vzat do vazby. O tom, zda půjde nyní do vazby i  v České republice, rozhodne Městský soud v Brně, jemuž bude po dnešním příletu do České republiky Kevin Dahlgren předán.

„V případě vydání Kevina Dahlgrena z USA do České republiky se jedná o mimořádný úspěch českého ministerstva spravedlnosti, protože v mezinárodním společenství z hlediska státní suverenity je patrná určitá zdrženlivost k vydávání vlastních občanů a nyní se jedná o historicky prvního občana USA vydaného do České republiky. Chci poděkovat pracovníkům mezinárodního odboru trestního, kteří měli případ na starosti, za skvěle odvedenou práci. Velice také děkuji Zastupitelskému úřadu ve Washingtonu, policii a našim americkým partnerům za výtečnou spolupráci. Pro českou justici nicméně případ ještě nekončí, ačkoliv předpokládám, že hlavní zádrhel v trestním řízení byl nyní odstraněn a další průtahy se již nevyskytnou,“ uvedl k vydání Kevina Dahlgrena do České republiky ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministerstvo spravedlnosti ČR podalo žádost o vydání Kevina Dahlgrena z USA do České republiky dne 12. července 2013. Vydání následně potvrdil Federální soud pro Východní okres státu Virginie v Alexandrii, nicméně proti rozhodnutí amerického soudu o přípustnosti vydání podal Kevin Dahlgren opravný prostředek, tzv. Habeas Corpus, který byl opakovaně doplňován. Příslušný americký soud opravný prostředek dne 1. července 2015 sice zamítl, Kevin Dahlgren však následně podal odvolání a žádost o dočasné pozastavení extradice do doby, než bude rozhodnuto příslušným odvolacím soudem. Odvolací soud jeho žádosti nevyhověl. Kevin Dahlgren ovšem následně využil ještě možnosti požádat o pozastavení vydání Nejvyšší soud Spojených států amerických, který však jeho žádost dne 26. srpna 2015 rovněž zamítl. V mezidobí svůj souhlas s extradicí Kevina Dahlgrena vyslovilo taktéž Ministerstvo zahraničních věcí USA.

Po celou dobu extradičního řízení mezinárodní odbor trestní Ministerstva spravedlnosti ČR intenzivně komunikoval s odborem mezinárodních vztahů Ministerstva spravedlnosti USA a dalšími zainteresovanými útvary ohledně průběhu extradičního řízení a veškerých dalších okolností vedoucích ke konečnému povolení vydání a úspěšné realizaci extradice. Díky rychlé komunikaci českého a amerického ministerstva spravedlnosti a policejních složek obou států bylo možné Kevina Dahlgrena v roce 2013 zadržet ihned po přistání na území USA a nyní i neprodleně po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA přistoupit k realizaci extradice.

Po příletu do České republiky bude Kevin Dahlgren předán Městskému soudu v Brně k rozhodnutí o jeho vzetí do vazby. Příslušné policejní orgány a dozorující státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Brně bude pokračovat v trestním řízení na území České republiky. O probíhajícím trestním řízení není možné poskytovat bližší informace. V případě podání obžaloby bude ve věci rozhodovat Krajský soud v Brně.

Bude-li Kevin Dahlgren příslušným českým soudem odsouzen k trestu odnětí svobody, bude moci být v souladu s Úmluvou o předávání odsouzených osob (Štrasburk, 21. 3. 1983) předán k výkonu trestu zpět do Spojených států amerických. Na takové předání však není právní nárok a podléhá souhlasu příslušných orgánů obou zainteresovaných států. V České republice by tak případný souhlas s jeho předáním k výkonu uloženého trestu odnětí svobody do USA, za splnění všech podmínek stanovených uvedenou mezinárodní smlouvou, muselo vyslovit Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…