Ministerstvo: Máme druhou nejnižší nezaměstnanost z Evropské unie, lépe už jsou na tom jen Němci

07.08.2015 9:10

Česká republika měla letos v červnu po Německu druhou nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech členských států EU, když dosáhla hranice 4,9 procenta. Vyplývá to z posledních dostupných údajů statistického úřadu Eurostat.

Ministerstvo: Máme druhou nejnižší nezaměstnanost z Evropské unie, lépe už jsou na tom jen Němci
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Jde o nejlepší výsledek v novodobé historii a odráží úsilí, které vynakládáme na rozvoj ekonomiky a řešení situace na trhu práce. Potvrzuje, že jsme na správné cestě, zároveň ale představuje i obrovský závazek do budoucna,“ uvedl náměstek pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jan Marek.

Pozitivní výsledky přináší nový přístup MPSV k řešení nezaměstnanosti, nastoupený v uplynulých dvou letech. Jako velmi úspěšná se ukazuje současná koncepce státní politiky zaměstnanosti, která se projevuje podstatným zvýšením prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti a výraznou podporou osob znevýhodněných na trhu práce. Pozitivně se projevuje i skutečnost, že Úřadu práce ČR byly vráceny funkce, kterých pozbyl za úřadování ministra Drábka. Osvědčuje se zejména rozhodnutí nového vedení MPSV více naslouchat požadavkům zaměstnavatelů a lépe reagovat na jejich potřeby.

Německo podle Eurostatu vykázalo za červen míru nezaměstnanosti 4,7 %, u třetí Malty činila 5,5 %. Slovensko mělo míru nezaměstnanosti 11,8 %. Nejhůře si v EU stojí Řekové, kde byl bez práce každý čtvrtý (25,6 %). Míra nezaměstnanosti dosáhla v Evropské unii hodnoty 9,6 %, ve vlastní Eurozóně byla vyšší (11,1 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…