Ministerstvo dopravy: Dopravci i kraje mohou žádat o dotace na pořízení nových železničních vozidel

05.07.2017 13:59

Výraznou modernizaci vozového parku na železnici přinese v příštích letech finanční podpora z Operačního programu Doprava, kterou připravilo Ministerstvo dopravy.

Ministerstvo dopravy: Dopravci i kraje mohou žádat o dotace na pořízení nových železničních vozidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Dotace v celkovém objemu až 7,7 miliardy korun umožní pořízení několika desítek nových vlakových souprav pro regionální dopravu. O podporu z evropských fondů se mohou ucházet jak jednotliví železniční dopravci, tak i kraje, které regionální železniční dopravu na svém území objednávají a financují.

Ministerstvo dopravy jakožto Řídící orgán OPD 2014-2020 vyhlásilo výzvu pro předkládání projektových žádostí na pořízení železničních kolejových vozidel ve specifickém cíli programu, kterým je „vytvoření podmínek pro širší využití železniční a vodní dopravy prostřednictvím modernizace dopravního parku“. Projektové žádosti bude možno podávat prostřednictvím portálu ISKP2014+ v období od 21. 7. 2017 do 29. 6. 2018. Cílem je podpořit rozvoj dotované regionální železniční dopravy, která je objednávána v závazku veřejné služby.

Celková alokace na tuto výzvu z Fondu soudržnosti činí 7, 730 mld. Kč, podpora bude poskytována ve výši až 85 % ze způsobilých výdajů. Vozidla pořízená z dotace budou moci být provozována na celém území České republiky. Budou muset splňovat přísné požadavky na kvalitu cestování. Cílem je zvýšit komfort na české železnici a posílit konkurenceschopnost osobní železniční dopravy vůči silniční dopravě.

V případě výrazného převisu zájmu žadatelů a předložení dostatečného počtu kvalitních projektů jsme připraveni dále navýšit alokaci pro tuto oblast a vyhlášení dalších výzev v následujících letech.

Kompletní text výzvy a další související dokumenty jsou zveřejněny na http://web.opd.cz/vyzva-28/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…