Ministerstvo financí: Ubude daňové administrativy pro podnikatele díky rozšíření paušální daně

03.05.2017 13:36

Ministerstvo financí a Finanční správa významným způsobem rozšiřují možnost využití tzv. institutu paušální daně, více podnikatelů tak získá možnost domluvit se s Finančním úřadem na pevné výši daně a zbavit se tím administrativy spojené s placením daní. Úprava je součástí daňového balíčku pro rok 2017, který v nejbližších týdnech vstoupí v účinnost. Požádat o stanovení daně z příjmů fyzických osob na rok 2017 paušální částkou bude možné až do konce května.

Ministerstvo financí: Ubude daňové administrativy pro podnikatele díky rozšíření paušální daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

„Plníme sliby a dáváme podnikatelům prostor pro výrazný úbytek administrativy, úsporu času, nákladů a v neposlední řadě možnost lepšího plánování finančních toků,“komentoval novinku ministr financí Andrej Babiš. „Zatímco dosud tohoto institutu využívalo méně než 40 subjektů, po odstranění legislativních bariér a zpřístupnění paušální daně širšímu okruhu subjektů očekáváme mnohonásobně vyšší zájem“, doplňuje náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová.

Nově si totiž o stanovení paušální daně z příjmů budou moci požádat i ty podnikající fyzické osoby, které mají vedle příjmů ze samostatné činnosti i příjmy ze zaměstnání, což samo o sobě rozšiřuje okruh potenciálních žadatelů řádově o desítky tisíc poplatníků. Další pozitivní změnu představuje také možnost požádat si o paušální daň i v případě, že podnikatel má jednoho či více zaměstnanců. Maximální výše ročních příjmů, při kterých je možné institutu využít, je 5 mil. Kč ročně s tím, že tento limit je při podání příslušné žádosti nutné plnit minimálně po 3 předcházející zdaňovací období. Ministerstvo financí očekává, že paušální daň budou využívat především drobní podnikatelé, kteří zejména uvítají možnost oprostit se od administrativy spojené s placením daní. Minimální výše takto stanovené daně je 600 Kč za rok.

„Po zavedení zjednodušeného dvoustránkového přiznání je rozšíření možností paušální daně dalším krokem k usnadnění plnění daňových povinností pro fyzické osoby,“doplnil Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství. „Praxe bude taková, že se daňový poplatník obrátí na svého správce daně a společně s ním, ať už na základě jeho podnikatelské minulosti nebo tržního benchmarku, naleznou vzájemně přijatelnou výši daňové povinnosti, a to až na tři roky dopředu“, upřesňuje Martin Janeček.

Podnikatele, kteří se na Finanční správu obrátí již letos, Finanční správa vyrozumí o stanovení paušální daně do 15. září.

Podrobnosti k novince naleznete v informaci na webu Finanční správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…