Ministerstvo financí vyvrací mylná tvrzení o evidenci tržeb

23.08.2015 12:59

Na sociálních sítích se v souvislosti s EET objevují i zcela nesmyslná tvrzení vztahující se k této reformě, která se snaží zpochybňovat i důvěryhodnost informací Ministerstva financí. Aby Ministerstvo financí vyvrátilo jakékoliv případné pochybnosti o serióznosti jím zveřejňovaných informací, na tato nesmyslná tvrzení reaguje.

Ministerstvo financí vyvrací mylná tvrzení o evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

AD1) Tvrzení Ministerstva financí, že průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR potvrzuje, že 90% OSVČ používá v nějaké formě internet, je naprosto pravdivé. O tom se lze ostatně jednoduše přesvědčit v samotné studii.      

Naopak zdroj informace, která se tento údaj snaží zpochybnit (že pokladnu schopnou online propojení má pouze 19% provozoven), zůstává nejasný. Navíc Ministerstvo financí opakovaně připomíná, že v řadě případů i jednoduchá pokladna může být po doplnění o komunikační modul schopna komunikovat přes internet. Navíc pro EET není nutně zapotřebí ani pokladna, stačí tablet nebo mobil a malá příruční tiskárna. 

AD2) Tvrzení, že Ministerstvo financí nedisponuje žádnými kvalifikovanými odhady ohledně výše částky, kterou má EET přinést do státního rozpočtu, je zcestné, účelové a nepravdivé. Očekávaný daňový přínos a jeho výpočet je veřejně známou skutečností, se kterou byli poslanci seznámeni například na jednání rozpočtového výboru o Konvergenčním programu ČR.

Předpokládaná částka, o kterou se mají se zavedením EET zvednout daňové příjmy státu a již Ministerstvo financí od počátku legislativních prací na zákoně o EET veřejně prezentuje, činí 10 – 12 mld. Kč. Výše částky konzervativně vychází z předpokládaného nárůstu tržeb po zavedení EET pouze v prvních dvou sektorech ekonomiky - sektoru maloobchodu a velkoobchodu a sektoru stravování a pohostinství, přičemž Ministerstvo financí počítá se sníženou sazbou DPH na 15 % pro druhý z uvedených sektorů.

Základem pro výpočet předpokládaného nárůstu tržeb v ČR jsou přitom konkrétní data - ( a) konzervativně upravený změřený nárůst tržeb po zavedení EET v Chorvatsku očištěný o rozdílnost České republiky, zejména z hlediska podílu šedé ekonomiky, (b) data Českého statistického úřadu ohledně průměrných marží v daných podnikatelských sektorech a (c) údaje ze zdrojů Finanční správy a Českého statistického úřadu o počtech podnikatelů. Jak Ministerstvo financí opětovně zdůrazňuje, jedná se o konzervativní odhad, který byl získán na základě důkladných daty podložených propočtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…