Ministerstvo kultury: Bohemistický seminář skončil čtením Jiřího Hájíčka

18.07.2017 12:23

Letošní bohemistický seminář, který je určen pro zahraniční učitele a překladatele z českého jazyka, představil jeho účastníkům nejenom současnou podobu české literatury a kultury, ale zároveň tematizoval i některá traumatická místa českých dějin.

Ministerstvo kultury: Bohemistický seminář skončil čtením Jiřího Hájíčka
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Vedle přednášek o české próze a poezii tak došlo například i na německou šumavskou literaturu, tedy na tu část písemnictví, která nezpochybnitelně patřila do českého kulturního prostoru, ale jejíž stopy zanikají po roce 1945.

Seminář se každoročně koná na jiném místě v České republice. Je tomu tak proto, aby se jeho účastníci v co největší šíři seznámili s rozmanitostí české kultury i české společnosti. Letos došlo na České Budějovice a program připravila ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou, která má seminář trvale na starosti, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity. Seminář přivítal přes padesát účastníků z dvaadvaceti zemí – potvrdil se tak trend loňského roku, kdy se zájem oproti předchozím ročníkům zdvojnásobil.

Závěrečná moderovaná diskuse s účastníky potvrdila nejenom potřebu této formy podpory české literatury, ale ukázala i na další možnosti, které by mohly napomoci zvýšit v zahraničí povědomí o české literatuře, a tím posílit pozici českého elementu ve světové kultuře. Potvrdila se rovněž nutnost aktivní péče o síť zahraničních bohemistů a potřeba jejich stálého propojování. V obsáhlé diskusi bylo pozitivně hodnoceno i založení Českého literárního centra, konstatována stálá nutnost koordinace práce pro podporu české literatury a byl rovněž vznesen požadavek aktivnější podpory bohemistických pracovišť na zahraničních univerzitách.

Došlo však i na rozpravu o možných tématech příštího ročníku semináře. Stupňující zájem o něj byl potvrzen i přáním všech přítomných účastníků o jeho rozšíření na celý týden především ve prospěch odborného programu. Ke slovu by se pak mohla dostat i obecnější témata týkající se české společnosti a kultury, přiblížena by mohla být aktuální podoba českého filmu a divadla a rozšířil by se i praktický program překladatelských dílen.

Podrobné informace o obsahu semináře ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…