Ministerstvo kultury: Češi a paneláky na výstavě v Brně

27.11.2017 21:23

S odstupem padesáti let od masové výstavby panelových sídlišť nabízí expozice PANELAND neobvyklý pohled na relikt komunistického režimu.

Ministerstvo kultury: Češi a paneláky na výstavě v  Brně
Foto: MK ČR
Popisek: Ministerstvo kultury ČR, logo.

Pro více než dva a půl milionu lidí jsou domovem. Žijí v nich rodiny s dětmi i samotáři, všechny věkové kategorie, chudí i bohatí. Řeč je o panelácích, neobyčejném fenoménu někdejšího Československa, který je dodnes živý a stále se vyvíjí. S odstupem padesáti let od masové výstavby panelových sídlišť nabízí Moravská galerie v Brně neobvyklý pohled na relikt komunistického režimu. Kromě typického panelového bytu, „Husákova 3+1“, představí výstava také fotografie, design, módu z doby normalizace, i projekty současných umělců. Ukáže tak i proměnu vnímání sídlišť v průběhu posledního půlstoletí.

Paneland. Největší československý experiment

S trochou nadsázky by se dalo říct, že se Československo v 70. a 80. letech minulého století změnilo na „Paneland“. I proto autoři výstavy, která se fenoménem tohoto způsobu bydlení zaobírá, zvolili do názvu výstavy tuto slovní hříčku. Odkazují tak na masivní výstavbu panelových sídlišť, jež byla spojena s potřebou přesunu lidí do průmyslových center. Toto přesídlení můžeme považovat za „Největší československý experiment“, který ovlivnil životy nejen samotných obyvatel. „Najít klíč k tomu, jak prostředí panelových sídlišť uchopit, jak je zabydlet, byl úkol nejen pro samotné obyvatele, ale i pro vědecké týmy, které se tímto problém zabývaly z pohledu architektury, urbanismu, sociologie nebo psychologie,“ konkretizuje kurátor výstavy Rostislav Koryčánek. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…