Ministerstvo kultury: Česko se účastnilo The World Music Expo 2015

04.11.2015 12:12

Hudební sekce Institutu umění z pověření MK ČR a ve spolupráci s Indies Scope koordinovala českou účast na 15. ročníku The World Music Expo 2015 v Budapešti. Veletrh WOMEX se konal 21.-25.10.2015 a byl mj. věnován problematice středoevropského regionu.

Ministerstvo kultury: Česko se účastnilo The World Music Expo 2015
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Český stánek, spojující slovenskou a českou sekci, s číslem 1.150 byl součástí tzv. Středoevropské zóny (tj. Visegradské skupiny). Přímými účastníky stánku byli kromě Institutu umění a Indies Scope i festival Colours of Ostrava, Český rozhlas, festival Folk Holidays, časopis Fool Moon, vydavatelství Indies Happy Trails a agentura Indies Production, P&J Music, agentura Rachot a festival Respect, Dušan Svíba – Earth Music, Petra Burthey, agentka Clarinet Factory a nezávislí publicisté Petr Dorůžka, Jiří Moravčík, z umělců pak Kateřina Gottlichová (BraAgas) a Jitka Šuranská, rezidentka IU Julia Palmu.

Český den se konal 23.10. 2015 a měl vysokou návštěvnost. Skupina Clarinet Factory vystoupila na showcase 23.10. od 00-00.45 v klubu Duna v Paláci umění. Jednalo se o teprve druhou českou skupinu, která kdy v dějinách WOMEXu měla možnost na showcase vystoupit. Výběr je totiž závislý na uskupení odborníků, kteří si tradičně říkají „7 samurajů“ – v r. 2015 to byli Olivier Delsalle, umělecký ředitel festivalu d´Ile de France, Marta Dobosz, kurátorka Cross Culture Festival ve Varšavě, András Lelkes producent a promotér, spoluzakladatel Hanveto agentury, Jerome Willliams, zakladatel Earth Beat a Minna Zhou rozhlasový producent a DJ z Minneapolis. V minulosti byl jedním ze samurajů také Petr Dorůžka.

Na stánku byly mj. prezentovány i publikace (brožura o české scéně world music a Crossroads showcase) a samplery Institutu umění (Contemporary Czech Jazz, sampler Crossroads při Colours of Ostrava, Diaries, Dreams, Nightmares).

Podle tiskové zprávy organizátorů WOMEXu se veletrhu účastnilo na 2 500 delegátů reprezentujících 1 500 společností z 90 zemí. Odehrálo se 875 koncertů. Celkově se účastnilo na 500 labelů, vydavatelů a distributorů, 390 státních vzdělávacích a dalších institucí, 630 individuálních booking agentů, 540 manažerů a 250 producentů a 300 novinářů.

Ve výstavní části bylo na 270 stánků, proběhlo 60 showcase s více než 280 umělci z 50 zemí na 7 podiích. V diskusní části vystoupilo na 80 řečníků a mentorů ze 40 zemí, proběhlo 23 přednášek a diskusí. Tři WOMEX ceny si letos odnesli Senegalec Cheikh Lo, Iránec Ramin Sadighi a labelem roku se stal Glitterbeat Records z Německa. WOMEX radio studio pracovalo v kooperaci s EBU.

Takové složení účastníků a programu mnohem lépe prospívá zástupcům tradičně přímých procesů v hudbě; například oproti MIDEM, kde se objevuje výrazně více zástupců zprostředkovatelů a překupníků (tj. mobilních operátorů, tvůrců IT aplikací, obchodníků s daty a právy apod.).

Více informací o WOMEXu naleznete na www.womex.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…