Ministerstvo kultury: Daniel Herman předal ceny Knihovna roku 2017

06.10.2017 14:30

V Zrcadlové kapli Klementina byla 5. 10. po patnácté slavnostně udělena cena Ministerstva kultury Knihovna roku 2017. Ceny v různých kategoriích předal vítězným knihovnám ministr kultury Daniel Herman.

Ministerstvo kultury: Daniel Herman předal ceny Knihovna roku 2017
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

"S radostí jsem předal ocenění knihovnám, které si uvědomují, že jejich posláním je především budovat vztahy: Vztah čtenářů ke knize, vztah komunity k místní kultuře, vztah lidí k místu, kde žijí. Letošní ročník vyzdvihl právě tento komunitní rozměr knihoven, které výrazně překročily rámec prostého budování knihovního fondu a správy výpůjček. Stávají se místem, které spojuje lidi různých generací, lidi handicapované se zdravými, starousedlíky s nově přišedšími. Mám z toho upřímnou radost a oceněným se srdce blahopřeji." řekl Daniel Herman

Ocenění je udělováno k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb ve dvou kategoriích – „základní knihovna“ a „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“.

V kategorii „základní knihovna“ obdržela hlavní cenu Knihovna městyse Křtiny za vysoce profesionální knihovnické a informační služby, intenzivní spolupráci se spolky v obci i kulturní a vzdělávací aktivity pro všechny skupiny obyvatel obce v kulturním a estetickém prostředí.

Diplomy obdržely Městská knihovna Zruč nad Sázavou za mimořádně efektivní naplňování funkce centra celoživotního vzdělávání obyvatel obce a vynikající knihovnické a informační služby a Obecní knihovna Velká Hleďsebe za vynikající práci se seniory, mimořádnou rozmanitost pořádaných aktivit a efektivní naplňování funkce komunitního centra obce.

V kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“ byla hlavní cenou oceněna Krajská vědecká knihovna v Liberci  za dlouholetou úspěšnou realizaci projektu Děti čtou nevidomým dětem podporujícího čtenářství u dětí základních škol a jejich výchovu k solidaritě, diplomem pak Městská knihovna Sedlčanyza výjimečnou formu spolupráce knihovny a školy rozvíjející čtenářskou gramotnost a akcentující význam knihoven ve vzdělávacím procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …