Ministerstvo kultury: Návrh památkového zákona podporují společným stanoviskem Klub Za starou Prahu a Uměleckohistorická společnost

22.05.2016 13:42

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v současné době projednává návrh zákona o ochraně památkového fondu, který má nahradit dosud platné znění z r. 1987.

Ministerstvo kultury: Návrh památkového zákona podporují společným stanoviskem Klub Za starou Prahu a Uměleckohistorická společnost
Foto: MK ČR
Popisek: Ministerstvo kultury ČR, logo.

V rámci diskuse zazněly v PS ČR kritické výtky k  návrhu zákona jak ze strany poslanců, tak i ze strany odborné veřejnosti. Na tyto výtky reagovali představitelé odborných občanských  institucí, které se problematice památkové péče věnují řadu let. Ve svém stanovisku  naopak zdůrazňují transparentnost návrhu nového zákona, která je založena na názorech a připomínkách téměř všech odborných, profesních i občanských institucí. Odmítnutí tohoto návrhu zákona pak považují za nebezpečné, účelové a zavádějící. Ministerstvo kultury vítá toto podpůrné odborné stanovisko.

„Příprava nového památkového zákona trvá již čtvrt století. Během uplynulých let postupně vzniklo několik věcných návrhů, které svým koncepčním východiskem bohužel většinou velmi výrazně oslabovaly odbornost a zejména účinnost rozhodování o jednotlivých památkách i kulturním dědictví jako celku. Současný předložený návrh zákona je první, který byl zpracováván transparentně a za účasti zástupců téměř všech odborných, profesních i občanských institucí, které mohly během zpracování věcného záměru vznášet své obecné i konkrétní připomínky,“ uvádějí ve svém společném stanovisku odborníci.

Prezentované radikální odmítnutí návrhu zákona, doprovázené navíc návrhy na výrazné oslabení odborné památkové péče, považují za velmi nebezpečné, účelové a zavádějící. „Jsme přesvědčeni, že autorům předpisu se podařilo zcela aktuálním způsobem vyjádřit význam i roli ochrany památek, její vyváženosti a odbornosti. Návrh, vznikající transparentně a za účasti naprosté většiny organizací, věnujících se ochraně památek, považujeme za kvalitní a jeho schválení podporujeme,“ uvádí se dále ve stanovisku.

Celé znění stanoviska KZSP a UHS .pdf

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…