Ministerstvo kultury: Unikátní akce „A zvony zvoní“

20.09.2018 21:13

Během celoevropského projektu na podporu společného kulturního dědictví a míru v rámci Evropského roku kulturního dědictví 2018 se v pátek 21. září 2018 v 18 hodin rozezní na 15 minut tisíce evropských zvonů.

Ministerstvo kultury: Unikátní akce „A zvony zvoní“
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Evropské zvony jsou již celá staletí neoddělitelnou součástí světského a náboženského života. Od nepaměti ohlašovaly čas na práci, na odpočinek, na modlitbu, jejich zvonění symbolizovalo radost i smutek. I dnes slyšíme v celé Evropě miliony zvonů denně. Zvony kostelních věží, městských síní, hřbitovů a pamětních míst jednoznačně představují základní evropskou hodnotu, kterou je možno uchopit, vidět a slyšet.

Mnoho Evropanů miluje zvuk zvonů, tuto hudbu bez slov a starou řemeslnou tradici. Tento zvuk existuje již více než pět tisíciletí a přesahuje hranice jednotlivých kultur, ať už se jedná o zvony katedrál, buddhistických chrámů či japonských šintó svatyní. Všechny vyvolávají nepopsatelné výjimečné pocity a představují kulturu v nejširším slova smyslu a zároveň společné kulturní dědictví, které oslavujeme po celý rok 2018, v rámci Evropského roku kulturního dědictví. Zároveň si připomínáme i stoleté výročí od konce první světové války, začátek Třicetileté války v roce 1618 a i její konec v roce 1648.

V pátek 21. září 2018 oslavíme Mezinárodní den míru v rámci Evropského roku kulturního dědictví 2018 patnácti minutovým zvoněním všech dostupných zvonů a připomeneme si tak společně nedozírnou hodnotu míru.

V České republice se k naší velké radosti do akce zapojila Česká biskupská konference a přislíbila rozeznít zvony všech svých farností a diecézí. Stejně tak učiní i objekty NPÚ. Společně se nám podaří rozeznít českou zemi a přidáme se tak velice hodnotným dílem k oslavám Mezinárodního dne míru a celoevropskému projektu.

Vyzýváme proto všechny majitele zvonů: přidejte se k této celoevropské iniciativě a rozezvoňte vaše zvony! Připojte se k nádhernému zážitku sdílení dědictví!

Termín:
pátek 21. září 2018, od 18:00 do 18:15 evropského času

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…