Ministerstvo kultury: Zájem o překlad české literatury do němčiny rekordně vzrostl

03.12.2017 11:20

Ministerstvo kultury rozšířilo program na podporu vydání české literatury v překladu. Lipsko 2019 se blíží. A první výsledky jsou tu.

Ministerstvo kultury: Zájem o překlad české literatury do němčiny rekordně vzrostl
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

V souvislosti s hlavním hostováním České republiky na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku na jaře 2019 se na ministerstvu kultury sešlo k letošnímu patnáctému listopadu na třicet žádostí o dotaci na podporu vydání české literatury v překladu do němčiny. To je zhruba pětkrát víc, než byl průměr v minulých letech.

Němečtí, rakouští, švýcarští, ale i čeští nakladatelé mají zájem jak o klasická díla (Blatný, Jedlička, Kolář, Mácha, Nezval, Poláček, Váchal), tak o současnou českou literaturu. Z poezie zaujali Sylva Fischerová, Jiří H. Krchovský, Zuzana Lazarová nebo Jaromír Typlt, z prózy Michal Ajvaz, Jiří Hájíček, Jiří Kratochvil, Iva Pekárková, Petra Soukupová, Marek Šindelka, Jáchym Topol, Kateřina Tučková nebo Michal Viewegh. Literaturu pro děti a mládež reprezentují Pavel Šrut a Vratislav Maňák; chystá se i antologie současného českého dramatu.

„Z počtu žádostí je jasně vidět, že rozšířený dotační program, který ministerstvo spustilo právě od letošní listopadové uzávěrky, funguje,“ říká k věci náměstkyně pro živé umění Kateřina Kalistová. „Stejně tak ale dobře funguje organizace celé národní prezentace v Lipsku 2019.“ Tou je pověřena Moravská zemská knihovna v Brně. Koordinátorem prezentace České republiky je pak Martin Krafl, někdejší ředitel Českého centra ve Vídni a v Berlíně.

Druhá uzávěrka dotačního programu na příští rok je v polovině dubna 2018.

Podrobné informace k dotačnímu programu naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…