Ministerstvo kultury chystá Den otevřených dveří

16.09.2014 17:36

Dny otevřených dveří Ministerstva kultury se konají při příležitosti svátku Sv. Václava, Dnes české státnosti, v sobotu a v neděli, 27. a 28. září 2014 od 10.00 do 17.00 hodin.

Ministerstvo kultury chystá Den otevřených dveří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Raně barokní Nostický palác v Praze na Malé Straně lze považovat za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě. Je kulturní památkou chráněnou zákonem. Návštěvníci budou moci obdivovat nádherné reprezentační sály, sloužící v současnosti k přijímání návštěv, vedení porad a dalším oficiálním příležitostem, překvapením bude pracovna ministra kultury svým neobvyklým umístěním a architektonickým řešením. Budete moci nahlédnout do vzácné barokní palácové knihovny s původními regály, utajenými vchody a s ozdobným zábradlím v patře.

Dalším šperkem je proslavená Nostická sbírka výtvarných děl - obrazů, grafik, plastik - tvořící dnes jeden z pilířů sbírek Národní galerie. Soubor obrazů vystavený v Nostickém paláci připomíná existenci obrazárny v jejím původním prostředí. Hlavní, tzv. kulečníkový sál sloužil v 18. a 19. století k pořádání veřejně přístupných koncertů a divadelních představení před dostavěním Nostického, nyní Stavovského divadla. Ministerstvu slouží k reprezentačním účelům, k předávání ocenění umělců, k pořádání odborných seminářů a tiskových konferencí.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie přímo v ose palácové enfilády doplňuje celkový duchovní rozměr tohoto bývalého šlechtického sídla, ve kterém se pěstovalo a podporovalo umění a kultura českých zemí. Na tuto tradici dnes navazuje Ministerstvo kultury jak svou vlastní činností, tak využitím Nostického paláce, který prošel v roce 2003 celkovou rekonstrukcí do podoby, v níž se nachází dnes.

Součástí prohlídky Nostického paláce budou rovněž dvě pozoruhodné výstavy, expozice Milena Jesenská: Retrospektiva, a výstava unikátních děl českého moderního sklářství Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nazvaná Skleněná republika.

Kromě Muzea skla a bižuterie, se v Nostickém paláci představí dalších devět příspěvkových organizací Ministerstva kultury ČR se svými artefakty, prezentacemi i živými ukázkami své činnosti. Palácové místnosti budou střídavě ozvučeny barokní hudbou. V přízemním atriu paláce se budou střídat jazzové a klasické kapely.

Zveme srdečně rodiče i s dětmi. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost jak strávit sváteční víkend 27. - 28. září 2014 v Nostickém paláci, který vždy žil a stále žije kulturou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…