Ministerstvo kultury navštívily o víkendu tisíce lidí

29.09.2014 14:39

Ministerstvo kultury České republiky se v sobotu a v neděli 27. a 28. září 2014 po sedmi letech otevřelo pro veřejnost. Dny otevřených dveří se konaly při příležitosti svátku Sv. Václava, Dne české státnosti. Tuto kulturní památku přišlo obdivovat pět tisíc čtyřista třicet devět návštěvníků.

Ministerstvo kultury navštívily o víkendu tisíce lidí
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Raně barokní Nostický palác v Praze na Malé Straně se po oba dny těšil nebývalému zájmu návštěvníků z celé České republiky včetně zahraničních turistů. Měli možnost zhlédnout nádherné reprezentační sály, sloužící v současnosti k přijímání návštěv, vedení porad a dalším oficiálním příležitostem, a pracovnu ministra kultury s neobvyklým umístěním a architektonickým řešením.

Jedním z největších lákadel byla vzácná barokní palácová knihovna s původními regály, utajenými vchody a s ozdobným zábradlím v patře. Obdivné komentáře sklidila i Nostická obrazárna se souborem obrazů připomínajícím původní podobu obrazárny.

V hlavním, tzv. kulečníkovém sále a dalších prostorách sloužících dnes k reprezentačním účelům, k předávání ocenění umělcům, k pořádání odborných seminářů a tiskových konferencí, se návštěvníci obdivovali dobovému mobiliáři, zrenovovaným tapisériím a křišťálovým lustrům české výroby.

Velkému zájmu návštěvníků se těšily i dvě pozoruhodné výstavy, expozice Milena Jesenská: Retrospektiva, která bude otevřena veřejnosti až do 21.října 2014, a výstava unikátních děl českého moderního sklářství Skleněná republika, kterou lze navštívit ještě dnes do 16:00 hodin.

V Nostickém paláci se o víkendu rovněž představilo jedenáct příspěvkových organizací Ministerstva kultury ČR se svými artefakty, prezentacemi i živými ukázkami své činnosti. Po oba dny se v atriu Nostického paláce střídaly kapely různých žánrů – jazzové, swingové, vokální a smyčcové. Návštěvníci si tak mohli při jejich poslechu a u šálku kávy příjemně odpočinout po prohlídce paláce.

Dny otevřených dveří Ministerstva kultury byly zakončeny zajímavým divadelním představením pod názvem Café Bizarre v provedení absolvujícího ročníku studentů DAMU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…