Ministerstvo kultury vysoutěžilo elektřinu a plyn pro celý resort. Náklady na energie, obdobně jako loni, opět klesnou

19.06.2016 13:30

Organizace resortu Ministerstva kultury, z nichž jsou z hlediska spotřeby energií největší Národní památkový ústav, Národní muzeum a Národní divadlo, v příštím roce zaplatí za silovou elektřinu a zemní plyn o přibližně 8 milionů korun méně než letos.

Ministerstvo kultury vysoutěžilo elektřinu a plyn pro celý resort. Náklady na energie, obdobně jako loni, opět klesnou
Foto: MK ČR
Popisek: Ministerstvo kultury ČR, logo.

Celkem ministerstvo pro celý resort poptávalo přes 117 tisíc megawatthodin elektřiny a plynu. Ministerstvo pořizovalo silovou elektřinu a plyn na Českomoravské komoditní burze Kladno pro celkem 27 zřizovaných organizací, mezi nimiž byly kromě již zmíněných i další muzea, památníky, knihovny, galerie, ale také Česká filharmonie či Národní filmový archiv. Největšího poklesu nákladů ministerstvo dosáhlo u zemního plynu v režimu velkoodběr, kde se cena meziročně sníží o bezmála 14 procent, v režimu  maloodběru plynu, kde náklady klesnou proti letošku o bezmála 12 procent. Silová elektřina meziročně zlevní o přibližně 7 procent. Pokles nákladů oproti letošním cenám činí přibližně 4,3 milionů korun za elektřinu a 3,8 milionů korun za plyn.

„Už v letošním roce jsme po nákupu uhradili o 17 milionů méně než v předchozím roce. Obchodování na burze probíhá elektronicky aukčním systémem. V současnosti je tento trh centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a plynu v České republice. Ministerstvo kultury v rámci svého systematického přístupu k trendu centralizace nadále vytváří podmínky pro efektivnější využití prostředků státního rozpočtu ve své rozpočtové kapitole,“ uvedl náměstek pro řízení sekce ekonomické a provozní René Schreier.

Přehled příspěvkových organizací ministerstva kultury zde:https://www.mkcr.cz/rezortni-instituce-76.html

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…