Ministerstvo kultury zaštítí festival s proslavenou tradicí masopustní obchůzky s mečovým tancem

01.02.2016 7:35

Masopust v obci Strání má dvousetletou tradici, svérázná „koleda“ se blíží!

Ministerstvo kultury zaštítí festival s proslavenou tradicí masopustní obchůzky s mečovým tancem
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Zcela symbolický charakter má masopustní úterý v obci Strání na Uherskohradišťsku. Již více jak dvě století je zde doložena tradice masopustní obchůzky s mečovým tancem. Jeho první filmové záznamy pořídil takřka před 100 lety významný český muzejník František Pospíšil, spolupracovník Leoše Janáčka. Zachoval tak doklad o dlouholeté kontinuitě tohoto mírně rozverného, mírně bolestivého i mírně tajemného tance. Ve Strání se tento tanec opakuje rok co rok až po dnešní časy. Je interpretován tanečníky všech věkových skupin a nese poselství prastarých obyčejů v přitažlivosti pro nové a nové generace.

Letošní masopustní úterý 9. února bude patřit právě těmto tanečníkům. Už v poledne se setkají na schodišti před zdejším chrámem a pak se rozejdou po místních usedlostech a na tradiční místa, kde si „vykoledují“ pohoštění i uznání. Obec obejdou v několika skupinkách a vládu nad večerem ponechají pak zdejšímu roztodivnému a pitoresknímu průvodu masek, v nichž se mísí infantilnost, morbidita, bláznovství i vážnost. Symbolicky, tedy o půlnoci, vše končí.

Obec Strání na Uherskohradišťsku leží na samé hranici se Slovenskem, kde má být právě zakončeno ono bujaré veselí plačtivým sténáním při pohřbu masopustní basy…

Ještě před tímto smutným koncem se ale – jako každý rok - setkají tanečníci a muzikanti z různých koutů naší vlasti u příležitosti fašankového veselí, které již po 29 ročníků dostává festivalový charakter.

Festival masopustních tradic Fašank 2016 bude pro veřejnost nejpřístupnější již v sobotu 6. února, kdy je plánováno vystoupení většiny hostujících folklorních souborů (13.00): Úsvit z Českých Budějovic představí Jihočeskou masopustní koledu, slovenský soubor Sliačanka (Liptovské Sliače) představí Bursu a soubor Lipovjan z Lipova představí Horňácký fašank. Nebudou chybět ani další účinkující: Skupina tanečního humoru Všetečníci (6. 2., 18.00) či známý Vojenský umělecký soubor Ondráš, který se představí vlastním programem Živá kronika.

Akci poskytlo záštitu Ministerstvo kultury ČR; jeho příspěvková organizace - Muzeum J. A. Komenského - zajišťuje „Fašankovou filmotéku“ (8. 2., 17.30), na níž chce představit fašankové obchůzky, sestřih z minulého ročníku festivalu a další filmy s fašankovou tematikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…