Ministerstvo kultury zveřejnilo informace o vydávání majetku dle zákona o vyrovnání s církvemi

11.03.2015 21:16

Ministerstvo kultury České republiky dnes zveřejnilo na webových stránkách souhrnné informace, vztahující se k vydávání věcí podle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Ministerstvo kultury zveřejnilo informace o vydávání majetku dle zákona o vyrovnání s církvemi
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Je třeba zdůraznit, že ministerstvo kultury proces vydávání nijak neřídí ani nekoordinuje. Podle § 18 odst. 11 zákona č. 428/2012 Sb. mají všechny státní organizace povinnost za každý kalendářní rok zasílat ministerstvu kultury údaje o vydaném majetku. Termín pro zaslání je vždy konec února následujícího kalendářního roku.

Údaje se zasílají na formuláři, který je stanoven vyhláškou č. 363/2013 Sb. Formulář je rozdělen na několik oddílů; v jednom jsou souhrnné údaje o všech vydaných nemovitých a movitých věcech, v dalším pak jsou uvedena parcelní čísla a katastrální území, kde se nacházejí jednotlivé vydané pozemky a stavby.

Povinnost zasílání formulářů vznikla na základě požadavku Českého statistického úřadu, který potřebuje údaje o vydaném majetku pro statistické účely. MK ČR všechny obdržené formuláře na Český statistický úřad přeposílá.

Podoba formuláře, daná dohodou mezi ČSÚ a Ministerstvem financí ČR, neobsahuje údaje o výměrách vydaných pozemků. Proto i souhrnná tabulka, zpracovaná MK ČR, obsahuje pouze počty vydaných nemovitých a movitých věcí, ale nikoli výměry.
Ze zaslaných formulářů vyplývá, že v roce 2014 majetek vydalo celkem 37 státních organizací.

Informace navíc obsahuje souhrnné údaje o vydaném majetku za rok 2014, ke kterým je pro srovnání připojena i tabulka o vydaném majetku za rok 2013; je tedy patrný výrazný pokrok ve vydávání.

Vydávání církevního majetku je především vztahem mezi oprávněnou osobou a povinnou osobou. V případě zemědělských nemovitostí pak do procesu zasahuje Státní pozemkový úřad. Jedinou povinností ministerstva kultury, jak již bylo řečeno, je v oblasti vydávání majetku vždy do konce února zajistit od povinných osob sběr dat o vydaném majetku podle vyhlášky č. 383/2013 Sb., a tyto předat ČSÚ. S dotazy na konkrétní případy či upřesnění je proto třeba se obracet přímo na povinné osoby, případně na Státní pozemkový úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…