Ministerstvo obrany: Cílem je co nejefektivnější řízení

06.03.2016 9:42

K 1. lednu 2016 byla zřízena kancelář pro řízení strategických projektů a vnitřních procesů. Odpovídá za výkon činností spojených s projektovým řízením a podílí se na řízení projektového portfolia v působnosti Ministerstva obrany.

Ministerstvo obrany: Cílem je co nejefektivnější řízení
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Kancelář především usměrňuje přípravu a realizaci strategických a zvlášť významných projektů zaměřených na rozvoj, ale také na udržení ozbrojených sil ČR včetně mezinárodních projektů vyzbrojování, projektů v oblasti zvyšování efektivity interních procesů MO a budování informační podpory interních procesů. Spolupracuje s ostatními organizačními prvky MO a GŠ AČR v jednotlivých fázích životního cyklu projektů. Do její náplně patří také správa Procesního modelu resortu Ministerstva obrany a související průběžná analytická činnost zaměřená na kontinuální zlepšování interních procesů. Kancelář převzala úlohu Programové kanceláře „Programu optimalizace fungování interních agend resortu MO“ s 22 optimalizačními projekty, s cílem zefektivnit chod resortu.

„Krátce po svém nástupu do funkce jsem si jako jeden z klíčových úkolů stanovil optimalizovat fungování resortu obrany tak, abychom maximálně efektivně a hospodárně využívali dostupné zdroje státního rozpočtu. Nejprve ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG proběhl audit procesů klíčových agend, rozšířili jsme tým o zkušené odborníky a první výsledky se začínají už projevovat,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický k Programu optimalizace, který byl zahájen loni v lednu.

„Kromě dokončení Programu optimalizace máme do letošního roku za cíl stabilizovat chod projektové kanceláře, vypracovat metodiku projektového řízení v resortu a postupně implementovat systém projektového řízení pro práci týmů strategických projektů resortu,“ vysvětluje Zuzana Lieblová, manažerka Programu optimalizace fungování interních agend resortu MO. V působnosti kanceláře bude sledování stavu a vývoje rizik a identifikace problémových oblastí, které by mohly ohrozit úspěšné dokončení daných projektů. Kancelář bude spravovat databázi projektů a připravuje systém reportingu  o stavu projektů pro jednotlivé úrovně řízení. „Bude mít roli meziprojektového koordinátora a v případě potřeby navrhne opatření s cílem optimalizovat vynakládané zdroje,“ dodává Lieblová.

22 optimalizačních projektů

Optimalizační projekty se týkají oblastí strategie, podpůrných procesů (plánování, rozpočtování, nákup, řízení majetku, řízení lidských zdrojů), IT podpory procesů, organizačního a administrativního řízení a řízení rizik.

„Některé z projektů byly již dokončeny, vlastníkem projektu byla schválena závěrečná zpráva a výsledky práce jsou již ve fázi implementace do chodu agend MO. U jiných projektů pak na základě dosavadního průběhu realizace došlo k jejich modifikaci,“ hodnotí stav projektu náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Daniel Koštoval, který je zároveň předsedou řídícího výboru Programu optimalizace fungování interních agend resortu MO.

Řízení Programu se nyní maximálně soustředí na projekty s nejvyšší prioritou. Jedná se o projekt AP12, s cílem optimalizovat proces plánování a rozpočtování a navazující akviziční proces. Vzhledem k tomu, že optimalizované procesy plánování budou generovat požadavky na zásadní změny v IT podpoře, v listopadu minulého roku byla ustanovena společná řídící rada projektu AP12 a projektu IAPV. Nejvyšší prioritu má i projekt AP4, připravující opatření ke zvýšení míry elektronizace tvorby a oběhu dokumentů. Mezi projekty s nejvyšší prioritou patří Projekt AP1-A, který si klade za cíl optimalizaci procesu obranného plánování a stanovení strategických cílů resortu MO. V realizační fázi je již projekt Komplexní analýza IT a příprava IT strategie.

„Tímto bych chtěl poděkovat nejen projektovým manažerům a projektovému týmu, ale také všem ostatním zaměstnancům, kteří napomohli procesu optimalizace svými podněty a zkušenostmi. Pevně věřím, že s vaší pomocí se nám podaří klíčové projekty Programu optimalizace úspěšně dokončit v  letošním roce,“ dodává na závěr ministr Stropnický.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…