Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF

15.08.2017 21:40

V pondělí 14. srpna se na pražském Klárově u Památníku Okřídleného lva uskutečnila pietní vzpomínka, která byla věnována československým letcům RAF u příležitosti 72. výročí návratu čsl. letců z Velké Británie do vlasti.

Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolu s mnoha hosty se pietního setkání zúčastnili náměstek ministra obrany Jakub Landovský, zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel SOC MO generálmajor Jiří Verner, velitel Vzdušných sil generálmajor Jaromír Šebesta, poslední žijící příslušníci Britského královského letectva (RAF) na území ČR - stíhací pilot generálmajor Emil Boček a palubní operátor brigádní generál Pavel Vranský, velitelé a zástupci současných armádních leteckých základen. Pozvání přijala také paní Hana Fajtlová, vdova po slavné legendě armádního letectva generálu Františku Fajtlovi a řada hostů z Velké Británie.

„Jde nám o to, abychom si u památníku, který věnovala britská komunita žijící v České republice jako výraz poděkování československým letcům, kteří bojovali na nebi za Velkou Británii a svobodnou Evropu, připomínali nejen jejich návrat. Byli to lidé, kteří se zcela určitě zaslouží naši úctu a obdiv,“ uvedl hlavní organizátor akce Jiří Stanislav. Dodal, že v RAF sloužilo za 2. světové války celkem 2 402 Čechů a Slováků. Pětina z nich se konce války nedožila.

Českoslovenští letci RAF se vraceli do tehdejšího Československa až tři měsíce po konci války, ve dnech 13. – 15. srpna 1945. Vzpomínkové setkání tradičně pořádá Nadace armádního generála Karla Janouška ve spolupráci s Městskou částí Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…