Ministerstvo obrany: Mezinárodní cvičení prověřilo české a slovenské vojáky

14.05.2017 22:41

Pád vrtulníku do obytné zóny, havárie cisterny, z níž unikla nebezpečná látka, či srážka vlaku s vozidlem, kde se zranili lidé. Tak vypadalo mezinárodní cvičení Fire&Rescue 2017, které se poslední dubnový týden konalo v Centru výcviku Lešť na Slovensku a prověřilo české a slovenské vojenské hasičské jednotky (VHJ) a složky integrovaného záchranného systému.

Ministerstvo obrany: Mezinárodní cvičení prověřilo české a slovenské vojáky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Zúčastnilo se ho třicet vojáků z pěti (VHJ) Vzdušných sil Slovenské republiky a stejný počet vojáků ze šesti VHJ Vzdušných sil Armády České republiky a Středisek obsluh Vojenské akademie Vyškov. Nechybělo ani dvacet zdravotníků z úřadu Hlavního lékaře Ozbrojených sil Slovenské republiky (OS SR) a Záchranných zdravotních služeb Slovenské republiky.

Vojáci pod vedením plukovníka Slavomíra Mildeho, náčelníka odboru logistiky slovenských Vzdušných sil, a podplukovníka Ladislava Krechze, ze sekce podpory Ministerstva obrany, měli několik úkolů, které prověřily jejich schopnosti a návyky. Kromě rozvoje spolupráce se cvičení zaměřilo také na používání společných postupů, procedur či terminologie, na níž jsou vojenské hasičské jednotky zvyklé. Ušetřeni však nezůstali ani velitelé, štáb a další příslušníci VHJ.

Testovali velení a řízení v neznámém prostředí

Cvičení, které je součástí Smlouvy mezi Českou a Slovenskou republikou o spolupráci při ochraně vzdušného prostoru, mělo mimo jiné ukázat, zda jsou schopni velet a řídit záchranné operace v neznámém prostředí. Prověřilo také operační a taktické postupy jednotek, výměnu zkušeností v rámci požární ochrany, součinnost při mimořádných událostech i koordinaci s operačním centrem. Slovenská strana zároveň využila akci k rozvoji schopností jednotek vyčleněných na plnění Národního cíle Crash, Fireand Rescue modul.

Ředitel sekce podpory Ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna ocenil mimo jiné navázání příhraniční spolupráce. „Příští rok chceme spolupráci ještě rozšířit jak z hlediska délky cvičení, tak z hlediska množství sil a prostředků hasičských jednotek Armády České republiky. Současně chci poděkovat slovenským ozbrojeným silám za přípravu a zabezpečení cvičení,“ řekl Jaromír Zůna. Zdůraznil, že se v současné době připravuje také účast sil a prostředků slovenských vzdušných sil na cvičení Ample Strike 2017.

Zvýšila se profesionalita jednotek

Vojáci se jednohlasně shodli na tom, že cvičení bylo sice fyzicky i psychicky vyčerpávající, ale za to přineslo řadu zkušeností. „Týdenní cvičení takového rozsahu u nás nejsou úplně běžná. Osobně jsem se zúčastnil cvičení jako velitel zásahu a musím říci, že to pro mě byl obrovský zážitek. Spolupráce s hasiči ze Slovenska byla přínosem, protože na Centru výcviku Lešť pravidelně cvičí a cvičiště detailně znají. Každým tématem se zvyšovala profesionalita cvičících jednotek a neustále se snižoval počet chyb. Je zcela zřejmé, že se všichni průběžně učili a vzniklé chyby se již neopakovaly,“ dodal rotmistr Martin Mejzlík z VHJ Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…