Ministerstvo obrany: Moderním pětibojařům fandí i vojenský pětibojař Michal Škobrtal

18.08.2016 17:30

Dnes startuje na olympijských hrách v Riu závod moderních pětibojařů. Armádní sportovní centrum Dukla reprezentují tři sportovci, včetně olympijského vítěze Davida Svobody. Málokdo ví, že pětiboj má ještě vojenskou variantu. Jedním z jeho dlouholetých reprezentantů je dvojnásobný nejlepší sportovec Armády ČR kapitán Michal Škobrtal z Hlavního velitelství Vojenské policie.

Ministerstvo obrany: Moderním pětibojařům fandí i vojenský pětibojař Michal Škobrtal
Foto: olympic.cz
Popisek: LOH Rio de Janeiro - logo

Michal Škobrtal se s kolegy vrátil před několika dny z Vídně, kde se uskutečnilo 63. Mistrovství světa ve vojenském pětiboji. Čechům se letos dařilo o trochu méně než vloni – skončili 16. z celkem 23 států. „I tak to ale nebylo špatné umístění, vzhledem k tomu, že jsme na soutěži byli jediní amatéři. Většinou se jedná o profesionální sportovce – vojáky,“ říká Škobrtal.

Vojenský pětiboj - plavání s překonáváním překážek
Vojenský pětiboj - plavání s překonáváním překážek

Vojenskému pětiboji se mohou věnovat na vrcholové úrovni pouze příslušníci armády nebo zaměstnanci resortu obrany. Skládá se ze střelby z velkorážní pušky na 200 nebo 300 metrů, pomalou a rychlou (10 ran za 10 minut a 10 ran za 1 minutu), překážkové dráhy NATO o délce 500 metrů s 20 překážkami. Dál sem patří plavání 50 metrů s překážkami, hod granátem na cíl a vzdálenost a 8 kilometrový běh.

Vojenské plavání nikdy neomrzí

„Nejtěžší je pro mě překážková dráha NATO. Je plná přelezů, průlezů, skoků z výšky, takže je tam spousta možností, kdy člověk může spadnout a zranit se,“ říká. Opakem je prý plavání: „Překážky ho dělají zajímavější. Když člověk plave v bazénu 1 500 metrů, už se nedokáže soustředit, nudí se, sleduje kachlíčky. Tady se pořád musíte koncentrovat – překážky se podplavávají, přeskakují. Je to zábava a nikdy vás to neomrzí,“ dodává Škobrtal.

Michal Škobrtal, jinak příslušník oddělení přípravy Hlavního velitelství Vojenské policie, se vojenskému pětiboji věnuje od roku 2007. A přilákala ho na něm právě ona pestrost. Trénuje dvakrát denně, vždy před prací, kdy se věnuje plavání, odpoledne naopak sedá na kolo nebo běhá. Během objemové fáze v zimě trénuje 20 hodin týdně, naběhá kolem 100 kilometrů. Před závody, kdy se zkracuje objem a zvyšuje intenzita, pak tréninku věnuje okolo 14 hodin týdně.

Být výrazně sportovně nadaný není podle něj u vojenského pětiboje potřeba. „Hod granátem i střelba se dá naučit. Musíte ale umět dobře plavat a běhat. Pokud tyhle disciplíny nezvládáte, žádný skvělý výsledek nevyčarujete.“

A jaký má vztah Michal Škobrtal k modernímu pětiboji a bude ho sledovat na olympiádě? „Moderní pětiboj se mi líbí právě proto, že mám rád sporty s více disciplínami. Rád ho sleduji a našim sportovcům budu fandit,“ říká Škobrtal a vzpomíná na zápolení Davida Svobody před osmi lety v Pekingu, kdy mu dobrou pozici v závodě pokazila jízda na koni. „Jízda na koni není součástí vojenského pětiboje, takže mě naštěstí žádná kobylka ze sedla nevyhodí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…