Ministerstvo obrany: Nejlepšího hlídkového psa mají vojenští policisté z Olomouce

17.06.2017 14:40

Tři červnové dny již tradičně patří Memoriálu Vojtěcha Plačka. Jedná se o obranářský závod hlídkových psů, který se i letos konal v Mladkově v Orlických horách, a to ve dnech 13. až 15. června.

Ministerstvo obrany: Nejlepšího hlídkového psa mají vojenští policisté z Olomouce
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Každoročně je zde čestným hostem manželka zesnulého nadpraporčíka Vojtěcha Plačka spolu s jejich dcerami. Nadpraporčík Vojtěch Plaček byl kynologem Vojenské policie a v roce 2008 zahynul při plnění služebních povinností.

Letošního 6. ročníku se zúčastnilo celkem 12 soutěžních dvojic. Byli zde zástupci Vojenské policie, Armády ČR, Policie ČR, Vězeňské služby, Městské policie a Sboru vězeňské a justiční stráže Slovenské republiky.  

Memoriál Vojtěcha Plačka je závodem, ve kterém si psi i jejich psovodi prověřují a hlavně porovnávají svoji výkonnost, připravenost ke službě a odolnost. Závodní dvojice postupně prochází osmi soutěžními disciplínami, které simulují reálné situace, do kterých se pes a psovod mohou dostat během služební činnosti.

Revír v objektu

K nejobtížnějším disciplínám patří revír v objektu. Pes musí osobu ukrytou v objektu vyhledat a ihned ji, takzvaným vyštěkáváním, označit. Psovod zůstává po celou dobu v místě, kde psa vypustil a za psem jde až na pokyn rozhodčího.

„Tentokrát jsme úkryt pro figuranta připravili tak, aby se pes musel spoléhat pouze na svůj čich. Což je pro psa obzvláště těžké. A pokud v takovémto prostoru figuranta označí, svědčí to o jeho velkých zkušenostech,“ vysvětlil hlavní rozhodčí nadpraporčík Roman Vala z Celní správy ČR.

Ve zbývajících disciplínách sbírali soutěžící body za zadržení osoby, která se snaží vyhnout střetu se psem za snížené viditelnosti, přepad při pochůzce, zadržení prchající osoby s vyhýbáním, kontrolní zadržení – protiútok, likvidace výtržností a za poslušnost a ovladatelnost.

Rozdíly ve výkonech psů byly minimální

V soutěži nakonec obsadil třetí místo rotný Libor Bernatík z Velitelství Vojenské policie Olomouc se psem Alonsem. Na druhém místě se umístil podpraporčík Tomáš Matuna z Vězeňské služby se psem Alpacinem. Absolutním vítězem a zároveň i obhájcem loňského titulu se stal rotný Stanislav Doležal z Velitelství Vojenské policie Olomouc se psem Tomim. Pokud by se této dvojici podařilo zvítězit i v příštím ročníku, získali by putovní pohár natrvalo.

Podle vyjádření rozhodčích byly rozdíly ve výkonech jednotlivých psů minimální a svědčí to tak o vzrůstající úrovni kynologické služby jednotlivých ozbrojených složek. Všichni zúčastnění věří, že i další ročníky budou ve stejném duchu.


Ze života hlídkového psa

Hlavními předpoklady pro výběr psa, který by se měl stát služebním psem, je jeho dobrá asocializace. Pes by měl zvládnout pohyb v dopravních prostředcích, ve sklepeních, tmavých prostorech, neměl by se bát výšek. Vybírají se psi, kteří nejsou zbytečně agresivní ani přehnaně mazliví, nejvhodnější jsou psi s neutrálním vztahem k lidem. Samozřejmostí je dobrá psychická a fyzická odolnost, dobrá vazba a komunikace s psovodem a ochota spolupracovat za pamlsek či hračku.

Život hlídkových psů lze jednoduše přirovnat k životu vrcholových sportovců, kdy se střídá téměř neustálé zatížení během výcviku a zátěž během samotné služby. Důležitý je u nich vynikající zdravotní stav a dobrá fyzická kondice. Tak jako vrcholoví sportovci, i oni potřebují odpočinek a kvalitní krmení.

Každý hlídkový pes musí být perfektně připraven 365 dní v roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…