Ministerstvo obrany: Nejvyšší resortní vyznamenání pro odbojáře i úspěšné vojáky

26.10.2017 20:01

U příležitosti státního svátku dnes ministr obrany Martin Stropnický udělil nejvyšší resortní vyznamenání 22 osobnostem. Jsou mezi nimi hrdinové domácího i zahraničního odboje za 2. světové války, ale také vojáci z povolání a občanští zaměstnance, které ministr ocenil za vynikající plnění služebních a pracovních povinností či úspěšnou reprezentaci Armády České republiky na veřejnosti a v zahraničí.

Ministerstvo obrany: Nejvyšší resortní vyznamenání pro odbojáře i úspěšné vojáky
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Slavnostního ceremoniálu se účastnili také náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář a náměstci ministra obrany Daniel Koštoval a Antonín Rada.

„Udělení resortních vyznamenání v předvečer devadesátého devátého výročí naší státnosti je uznáním vašich zásluh o český národ, jeho armádu i stát. Je to ocenění práce, která pro vás, vyznamenané, nebyla nikdy jen pouhou rutinou a povinností, ale stala se smyslem vašeho života,“ uvedl v úvodním slovu ministr obrany Martin Stropnický.

Kříž obrany státu ministra obrany ČR in memoriam obdržel například podporučík Karel Nesnídal za činnost v odboji po okupaci a získávání strategických vojenských informací pro výsadek SILVER A. A za to je nacisté v roce 1943 popravili. Ministr za spolupráci s výsadkem SILVER A ocenil také Antonína Burdycha, kterému in memoriam udělil vyznamenání Zlaté Lípy ministra obrany ČR. Ten zahynul na následky zranění po zásahu gestapa.

Kříž obrany státu in memoriam si převzala také vnučka plukovníka Františka Fryče, který byl za války v Londýně členem týmu vojenských zpravodajců pod vedením plk. Františka Moravce a podílel se na výběru čs. parašutistů.

Patříte k nejlepším

Vyznamenáním Zlaté lípy ministra obrany ČR si osobně převzala Božena Kopcová, členka partyzánské skupiny Lenka Jih, spolupracující s parašutisty skupiny SPELTER. Společně s manželem ukrývali v hájence od podzimu 1944 do května 1945 parašutisty, z hájenky vysílala ilegální vysílačka a dům sloužil i jako skladiště zbraní a místo k ubytování.

Stejně byl oceněn desetinásobný mistr Evropy v terénní motocyklové soutěži a vítěz třiatřiceti soutěží mistrovství Evropy Květoslav Mašita, který v barvách benešovské a pražské Dukly aktivně působil 26 let. Jako vůbec první Čech byl uveden mezi Legendy Mezinárodní motocyklové federace.

Poté ministr ocenil práci některých vojáků a pracovníků Ministerstva obrany. 15 z nich obdrželo Záslužný kříž ministra obrany ČR III. stupně. Ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice plukovník gšt. František Hlaváček si odnesl Záslužný kříž II. stupně. Ten ministr udělil také národnímu styčnému představiteli AČR národního zastoupení AČR při ACT Zahraničního pracoviště Norfolk plukovníkovi gšt. Jiřímu Vávrovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…