Ministerstvo obrany: Světové zlato a stříbro přivezli atleti Pavel Maslák a Jakub Holuša

27.03.2016 9:22

Na světové medaile úspěšně zaútočili na Halovém mistrovství světa v Portlandu atleti z ASC Dukla. Čtvrtkař Pavel Maslák se stal mistrem světa a na patnáctistovce Jakub Holuša získal stříbrnou medaili, těsně za stupni vítězů na děleném čtvrtém místě skončil ve skoku o tyči Jan Kudlička.

Ministerstvo obrany: Světové zlato a stříbro přivezli atleti Pavel Maslák a Jakub Holuša
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Do Portlandu na halový šampionát atletů odletělo 10 českých reprezentantů z toho šest z ASC Dukla. Na západní pobřeží USA do Portlandu na HMS se sjelo celkem 547 mužů a žen ze 148 zemí. Čeští atleti získali jedno zlato, jedno stříbro a další čtyři umístění do osmého místa. V medailovém pořadí národů obsadila Česká republika dělené páté místo, společně s Burundi a Nizozemskem. To je bilance desetičlenné české výpravy na halovém světovém šampionátu. „Myslím, že můžeme vystoupení našich atletů hodnotit jako úspěšné. Drtivá většina s nich předvedla maximum, na které v daný moment měli. Jakub a Pavel náš již tradičně podrželi a jejich výkony jsou nesmírně cenné, protože dokázali uspět ve světové konkurenci,“ uvedl po příletu šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák.

A jak si vedlo šest atletů z armádního oddílu Dukla Praha?

Praporčík Pavel Maslák opět dokázal, že je vládcem halové čtvrtky, a to nejen v evropském měřítku, ale i v tom světovém. Ke dvěma titulům evropského šampióna nyní přidal i druhý titul mistra světa. Po bezproblémovém rozběhu uhájil o tisíciny veledůležité první místo i v semifinále, a díky tomu na finále dostal výhodnou pátou dráhu. V samotném boji o medaile pak prokázal svou vyzrálost a doběhl si pro zlatou medaili v čase 45,44 s. „Už na halovém mistrovství republiky jsem zaběhnul solidní dvoustovku, takže jsem cítil, že příprava jde správným směrem. Těší mě, že jsem v rozběhu a v semifinále dodržel taktiku, že seběhnu na prvním místě, což se ukázalo jako klíčové. Chtěl jsem to tak udělat i ve finále, ovšem Grenaďan Taplin to hodně napálil. Těžko soudit, zda si víc vážím tohoto nebo sopotského titulu. Řadím to na stejnou úroveň,“ říkal Maslák se zlatou medailí v ruce.

Medaile se očekávala také od praporčíka Jakuba Holuši. Před odletem sám očekával na patnáctistovce nesmírně silnou konkurenci a ta se také v Portlandu sešla. Jakub si nejdříve s přehledem pohlídal postup mezi devět nejlepších. V samotném finále se v takticky vedeném běhu držel stále u mantinelu a v náběhu do posledního kola byl na sedmém místě. V posledních 150 metrech však opět předvedl famózní zrychlení a nakonec si doběhl pro stříbrnou medaili. Za vítězným Američanem Centrowitzem zaostal o pouhých osm setin. „Myslím, že se nám povedla závěrečná příprava. Vsadili jsme vše na jednu kartu a vyšlo to. Navíc nám pomohl aklimatizační kemp v Chula Vistě. Většina elitních mílařů přijela do Ameriky až ve středu před halovým mistrovstvím a pak je velmi těžké dobře zazávodit. Ve finále mi hrálo všechno do karet a těší mě, že jsem prodal, na co jsem měl. Cestou domů jsem trošku přemýšlel, že se daly některé věci udělat lépe a byla šance bojovat o zlato, ale važme si toho, co máme,“ uvedl spokojený vicemistr světa.

Osobní rekord i postup na olympiádu

Do šestnáctičlenné finálové soutěže ve skoku o tyči mužů nastoupili hned dva skokani z Dukly. Jan Kudlička skončil těsně pod stupni vítězů. V konečném pořadí se podělil o čtvrtou příčku s Kanaďanem Barberem. Svěřenec Boleslava Patery ukázal silné nervy, když se zachraňoval třetím pokusem na 565 i 575 cm. Další postupná výška 580, která by znamenala jistotu cenného kovu, již byla nad jeho síly. „Dneska jsem to ubojoval jako Achilles,“ vtipkoval Kudlička, kterého začala v rozcvičení bolet pata. Tu si poranil při mítinku v Jablonci. „Ale je vidět, že i tak se dokážu měřit s takovými soupeři,“ dodal na adresu konkurentů. Druhý „duklák“ v soutěži Michal Balner obsadil deváté místo za 555 cm a splnil limit na olympiádu.

I na 1 500 metrů žen jsme měli zástupkyni. Kristiina Mäki si počínala v rozběhu velice dobře takticky, držela se v první dráze, vyhýbala se větším kolizím. V závěrečném okruhu se pokusila ze zadních pozic zaútočit na postupové umístění, což se sice nepovedlo, ale vylepšila si o 28 setin absolutní osobní rekord na 4:11,28 min. a od finále jí dělila půlvteřina.

Vůbec se na HMS nezadařilo v koulařském finále Tomáši Staňkovi. První pokus šel do ochranné sítě, ve druhém zaznamenal výkon 19,46 metrů a ve třetím přešlápnul. Obsadil šestnáctou příčku, což bylo daleko za jeho očekáváním.

Jakub Holuša se svojí stříbrnou medailí

Jakub Holuša se svojí stříbrnou medailí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…