Ministerstvo obrany: Velvyslanec USA přednášel na Univerzitě obrany

18.11.2018 15:52

V pátek 16. listopadu zavítal na Univerzitu obrany velvyslanec USA v České republice Stephen B. King a přednesl pro posluchače kurzu Generálního štábu, pedagogy a studenty přednášku na téma současná bezpečnostní a obranná politika Spojených států.

Ministerstvo obrany: Velvyslanec USA přednášel na Univerzitě obrany
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Návštěva Stephena Kinga byla završením ambasádních oslav spojených se stým výročím vzniku Československa. Výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČSR a USA, které připadá na 12. listopad, připomněl americký diplomat v úvodu svého vystoupení: „Před sto lety Tomáš Garrique Masaryk a další tehdejší vůdci vyjádřili ve Spojených státech touhu vašich národů po samostatném státu.“

Nicméně hlavní náplní jeho přednášky byla současná bezpečnostní a obranná politika USA. V této souvislosti Stephen King ocenil účast českých jednotek v zahraničních misích a vyjádřil lítost nad nedávným úmrtím čtyř českých vojáků v Afghánistánu. Co se týče transatlantických vztahů, potvrdil americký ambasador podporu demokracii a sdíleným hodnotám s Evropou. USA podle něj prolily příliš mnoho krve , aby teď nechaly Evropu bez pomoci.

V diskusi se studenti univerzity ptali například na problematiku radikálního islámu, hlavních bezpečnostních rizik vyplývajících ze sílící pozice Číny a na vztahy USA k Ruské federaci. Co se týče energetických vztahů České republiky s Ruskou federací (např. v oblasti jaderné energetiky) upozornil Stephen King na rizika spojená s využitím ruských investic k ovlivňování české domácí politiky.

Na začátek návštěvy Univerzity obrany seznámil prorektor UO pro rozvoj a internacionalizaci plukovník Luděk Jedlička amerického velvyslance s historií a současností jediné vojenské vysoké školy v České republice. Stephen King se pak v krátké diskusi zajímal například o jazykovou přípravu studentů nebo spolupráci univerzity s obdobnými školami v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…