Ministerstvo obrany: Vláda schválila zřízení Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci

24.02.2021 22:54

Vláda České republiky schválila záměr ministra obrany Lubomíra Metnara zřídit Agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS), která bude součástí Ministerstva obrany jako jeho samostatný útvar.

Ministerstvo obrany: Vláda schválila zřízení Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Cílem nově vznikající agentury je podpora prodeje vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Agentura nebude skutečně nakupovat a prodávat vojenský materiál. Bude však zajišťovat vládní zprostředkování této dohody, která bude zastřešena jednak zárukami za technickou kvalitu zboží (poskytovanou národní certifikační autoritou – státním podnikem Vojenský technický ústav) a jednak mezivládní dohodou o vojensko-technické spolupráci. V konečné fázi navrhne vhodné řešení státního zastřešení kontraktu, který bude podepsán mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou.

„Po podobné podpoře od státu volají české firmy už mnoho let. Nástrojem pro mezivládní obchod s vojenským materiálem disponuje jen sedm států na světě a nyní k nim bude patřit i Česká republika,“ uvedl ministr Metnar.

Přepokládané náklady na první rok jejího fungování hrazené z rozpočtu Ministerstva obrany jsou 16 milionů Kč, přičemž je pro ni na počátku vyčleněno 10 pracovních míst. Svoji činnost by měla zahájit 15. března 2021.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Vznik agentury vychází ze zkušeností českých partnerů, mezi něž patří zejména USA, Francie, Švédsko a Izrael. Z jejich zkušeností vyplývá, že podobný nástroj zaručuje větší důvěryhodnost a celkovou efektivitu mezinárodně-obranných obchodních relací. Vysoká míra transparentnosti obranné spolupráce tak může České republice zajistit konkurenční výhodu mezi vývozci vojenského materiálu.

„V mezinárodním kontextu tím Česká republika vyšle jednoznačný signál, že je vždy připravená a schopná adaptovat se na nové podmínky. Pro mnohé státy se můžeme stát cenným spojencem v oblasti obranné spolupráce,“ doplnil náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany Tomáš Kopečný.

Klíčovým prvkem ve fungování agentury bude maximální koordinace se všemi resorty, které se zabývají podporou exportu. Za tímto účelem bude zřízena mezirezortní pracovní skupina, ve které bude zastoupeno Ministerstvo obrany, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo financí.

Ministr obrany vládu také informoval o účasti ozbrojených sil České republiky na 14 vojenských cvičeních mimo území České republiky a účasti ozbrojených sil jiných států na 11 vojenských cvičeních na území České republiky ve druhém pololetí 2020. Vzhledem k mimořádným opatřením v souvislosti s onemocněním Covid-19 byla převážná část plánovaných vojenských cvičení se zahraničními partnery zrušena a celkové náklady tak činily 24,4 milionu Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec