Ministerstvo obrany představí na veletrhu IDET současnou i budoucí techniku

21.05.2019 22:22

Ve dnech 29. až 31. května se na brněnském výstavišti uskuteční 15. ročník mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. Resort obrany bude i letos největším vystavovatelem, v rámci veletrhu se pak uskuteční řada jednání a schůzek s cílem podpořit český obranný průmysl.

Ministerstvo obrany představí na veletrhu IDET současnou i budoucí techniku
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Na IDET se letos představí 400 vystavujících firem a veletrh si nenechá ujít téměř nikdo z významných členů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Expozice Ministerstva obrany a Armády ČR bude mít dva hlavní motivy vycházející z letošních kulatých jubileí. Část expozice se zaměří na 20. výročí vstupu ČR do NATO, druhá pak připomene 100 let Generálního štábu AČR.

Resort obrany bude vystavovat v pavilonu P

Resort obrany bude vystavovat v pavilonu P s přilehlou volnou plochou K. Expozice uvnitř představí současnost a budoucnost vojenské techniky české armády pod hlavičkou 20 let v Alianci. Návštěvníci uvidí například kolové obrněné vozidlo Pandur či lehká obrněná vozidla Iveco.

„V rámci expozice se bude naše pozornost upínat na exponáty pro budoucí bojiště, soustředíme se na představení schopností Armády ČR v oblasti kybernetického boje či radioelektronického boje,“ sdělil ředitel odboru průmyslové spolupráce MO Tomáš Kopečný. Ve spolupráci s VTÚ pak resort obrany zorganizoval konferenci na téma budoucí technologie. „Ty (technologie) sami vyvíjíme i v kooperaci se zahraničními partnery. K nejzajímavějším tématům bude patřit robotika, kryptografie, nanotechnologie nebo energetické laserové zbraně,“ doplnil Kopečný.

Sto let Generálního štábu AČR bude reprezentovat historická technika v čele s modelem stíhacího letounu Spitfire v životní velikosti a výrobky čs. zbrojovek, které byly ve výzbroji nejen čs. armády v meziválečném období.

Schůzky a jednání i se zahraničními partnery

Na IDET se bude i letos prezentovat řada zahraničních vystavovatelů, přijedou také dvě desítky delegací, například z Francie, Indie, Litvy, Norska, Polska, Rakouska a Slovenska.

„Pro obranný a bezpečnostní průmysl je IDET výkladní skříní. Jsme silně proexportně orientováni, zhruba 90 procent veškeré produkce je určená na vývoz. Dvacet delegací je pro nás velmi důležitých, abychom jim mohli předvést a ukázat, co umíme a co vyrábíme,“ zdůraznil ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

V rámci veletrhu se náměstek ministra obrany pověřený řízením sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha setká s norským zástupcem národního ředitele pro vyzbrojování a se svým slovenským protějškem, národním ředitelem pro vyzbrojování slovenského MO. Bilaterální jednání se uskuteční rovněž se zástupci francouzského úřadu pro vyzbrojování DGA a státní izraelské vyzbrojovací agentury SIBAT. Kromě toho se 30. května uskuteční jednání se švédskou delegací, kterého se účastní i ministr obrany Lubomír Metnar.

Diskusní stůl

Před oficiálním zahájením IDET se bude ve středu 29. května konat diskuzní stůl s názvem „Vyzbrojování a podpora rozvoje obranného průmyslu“, jehož zahájení se ujme ministr obrany Lubomír Metnar. „Tématy jsou mimo jiné zajištění udržitelnosti a rozvoje obranného průmyslu ČR, využití strategických kapacit státních podniků, bezpečnost dodávek či optimalizace systému vyzbrojování,“ prozradil Říha.

V rámci veletrhu také dojde k oficiálnímu předání smlouvy mezi společností Aero Vodochody a Ministerstvem obrany. Ta byla podepsána již 30. dubna a jedná se o smlouvu na provedení středních oprav u 16 kusů letounů L-159A, které budou realizovány v letech 2019 – 2022 v celkové hodnotě 1,6 mld. Kč.

Vyzbrojovací projekty resortu v letošním roce

Resort obrany se v tomto roce soustředí v oblasti vyzbrojování především na dokončení příprav k uzavření smluv na dodávky rozhodující výzbroje pro dosažení a zvýšení klíčových schopností AČR. „Jedná se zejména o pořízení pásových bojových vozidel pěchoty, kolových obrněných vozidel Titus, mobilních 3D radiolokátorů tzv. MADR, protiletadlového raketového kompletu SHORAD, taktických dopravních letounů CASA, mobilních pasivních sledovacích systémů na bázi VERA-NG, pořízení víceúčelových vrtulníků a prostředků balistické ochrany, výstroje a výzbroje jednotlivce,“ dodal Říha. Tyto zakázky dosáhnou hodnoty až 88 mld. Kč a dodávky jsou plánovány v letech 2019 až 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…