Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na dodávku 2291 neprůstřelných vest

14.02.2015 14:00

První náměstek ministra obrany Jiří Borovec podepsal smlouvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod na dodávku 2291 balistických vest pro Armádu ČR. Firma zvítězila ve výběrovém řízení, které MO vypsalo vloni v červnu.

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na dodávku 2291 neprůstřelných vest
Foto: MO
Popisek: Ukázka balistických vest z ČZUB. Vlevo nová, pro Armádu ČR.

Zavedení nových balistických vest do výzbroje armády budou předcházet náročné vojskové a kontrolní zkoušky. V jejich průběhu vojáci například prověří pohyb v bojových situacích, včetně používání zbraní, ale také sladění nové vesty s další nesenou výzbrojí a výstrojí, pohyb ve vozidlech a další kritéria a deklarované vlastnosti. Samotné vesty na závěr zkušebního programu projdou i nejtvrdšími testy balistické odolnosti proti střepinám a účinkům střelných zbraní, a to až do zničení výrobků. V případě úspěšných zkoušek vojáci celou dodávku, rozdělenou do dvou etap, obdrží ještě do letošního 30. listopadu.

„Česká zbrojovka Uherský Brod je naším tradičním partnerem a vojáci mají s jejími výrobky – ať už se jedná například pistole Phantom či útočné pušky Bren – ty nejlepší zkušenosti. Navíc jsme rádi, že se nám podařilo vysoutěžit výhodnou cenu,“ uvedl po podpisu smlouvy Jiří Borovec.

Vesta v základním provedení, bez balistických panelů, váží zhruba 7.7 kg a ochrání před střelami do ráže .44 Magnum nebo v Česku obvyklejší 9 mm. Po vložení balistických panelů (ty je možné vložit nejen do přední části, ale také do zadní části a na boky), vesta zabrání proniknutí střel 7.62x54mm – například z odstřelovačské pušky Dragunov nebo kulometu. Velikou výhodou je i ochrana před střepinami. Zranění, která vojáci na dnešních bojištích utrpí, totiž většinou nejsou způsobena přímými střelami, ale častěji nástražnými výbušnými systémy, sekundárními odrazy střel nebo jejich fragmenty, které odlétávají ze zasažených vozidel či objektů.

Česká zbrojovka se výrobě balistických vest věnuje od roku 2011 a s jejími výrobky mají zkušenosti i vojáci 601. skupiny speciálních sil. Na výrobu vest pro armádu bude jak v ČR, tak v zahraničí dohlížet příslušný státní úřad pro ověřování jakosti – v Česku je to Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti. Základní textilní materiál vesty bude z České republiky, ostatní části pak vyrobí dvě země NATO. Finální kompletace vesty bude v Česku.

Česká zbrojovka zvítězila ve výběrovém řízení také nejnižší cenou – 68 milionů. Firma včera na tiskové konferenci odmítla, že by nízká cena ovlivnila kvalitu výrobku. „Dokázali jsme natolik silně vyjednávat s jednotlivými výrobci, že jsme našli nejen nejlepší řešení, ale i ekonomicky nejvýhodnější řešení,“ sdělil Petr Vávra z ČZUB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…