Ministerstvo plní cíle Politiky architektury a stavební kultury

06.08.2016 20:33

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech. Publikace, kterou dle zadání ministerstva zpracoval Ústav územního rozvoje, představuje základní principy urbanistické kompozice jako prostředku pro zvyšování atraktivity a zlepšování obrazu obcí, měst a krajiny. Je konkrétním krokem k naplnění opatření Politiky architektury a stavební kultury ČR.

Ministerstvo plní cíle Politiky architektury a stavební kultury
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Politika architektury a stavební kultury České republiky, koncepční strategický dokument Ministerstva pro místní rozvoj, schválený 14. 1. 2015 vládou, určuje sedm desítek opatření, které mají vést k naplnění vize a cílů stanovených dokumentem. Jedním z prvních splněných opatření je nová publikace Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech. Politika architektury a stavební kultury ČR přispěje ke zlepšení prostředí, v němž žijeme, a zároveň posílí zájem o tvorbu příjemných měst a obcí. Zdůrazňuje potřebu komplexního vnímání prostředí, tedy vzájemného působení staveb, jejich vztahu ke stávajícím architektonickým a urbanistickým hodnotám a též jejich vlivu na krajinu.

Publikace Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech chce podnítit zájem obyvatel o okolní prostředí, oslovuje laického čtenáře, vyzývá ho ke spolupráci, inspiruje k námětům komentovaných prohlídek sídel a jejich okolí. Publikace usiluje o rozvoj komunikace mezi urbanistou a zástupci obce a veřejností. Jednoduchými kroky vede k možnosti vyzkoušet si pohled urbanisty na město nebo vesnici a její okolí. Přehledně seznamuje čtenáře s vybranými pojmy urbanistické kompozice, jako je například dominanta, panorama, silueta, pohledově exponované místo, průhled a další pojmy. Současně představuje důležité principy a zásady urbanistické kompozice. Na příkladu konkrétního sídla publikace čtenářům prezentuje hlavní zásady využívající principy urbanistické kompozice v územním plánování. Záměrně se nezaměřuje na proslulá památkově chráněná místa. Ukazuje, že hodnoty lze nalézt v kterémkoliv sídle a i pro ně platí zásady urbanistické kompozice. Cílem publikace je usnadnit oběma stranám spolupráci při územně plánovací činnosti, zejména při zpracování územního plánu, regulačního plánu, územních studií, případně při územním rozhodování.

Politika architektury a stavební kultury ČR i publikace Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech vznikly v úzké spolupráci Ministerstva pro místní rozvoj a Ústavu územního rozvoje. Oba dokumenty podporují vzdělávání a osvětu zastupitelstev obcí a široké veřejnosti v oblasti architektury, urbanismu, územního plánování, krajinářské architektury a stavební kultury. Publikace Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech náhledem na potenciál území napomáhá při plánování a realizaci investičních akcí. Přispívá k dalšímu rychlému a efektivnímu využívání finančních zdrojů z evropských a národních fondů určených pro rozvoj území.

Pro všechny zájemce jsou uvedené dokumenty dostupné na internetových stránkách Ústavu územního rozvoje a Ministerstva pro místní rozvoj zdarma ke stažení pod těmito odkazy:

  • Principy a zásady urbanistické kompozice v příkladech na stránkách ÚÚR nebo MMR
  • Politika architektury a stavební kultury České republiky na stránkách ÚÚR nebo MMR

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…