Ministerstvo práce a sociálních věcí jezdí elektromobilem od ČEZ

21.10.2014 17:50

Ministerstvo práce a sociálních věcí zařadí na 3 roky do svého vozového parku elektromobil Nissan LEAF. Vůz dnes ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové slavnostně předali členové představenstva ČEZ Michaela Chaloupková a Ivo Hlaváč. Jedná se o aktivitu projektu Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v ČR.

Ministerstvo práce a sociálních věcí jezdí elektromobilem od ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Ekologická a levná doprava šetří peníze i životní prostředí ve velkoměstě. Chceme pomoci propagovat elektromobil jako ideální dopravní prostředek pro městský provoz. Zaměstnanci ministerstva jej budou využívat především pro pracovní cesty za úředními záležitostmi po území hlavního města,“ řekla při předávání vozu Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí České republiky.

„Jsme rádi, že Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky podpoří projekt Elektromobilita ČEZ a současně jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy,“ uvedl Ivo Hlaváč, člen představenstva a ředitel divize vnější vztahy a regulace společnosti ČEZ, a. s.

„Věříme, že právě státní správa a samospráva jsou typickými uživateli této formy čisté dopravy v prostředí městských aglomerací. Praha je se svým členitým reliéfem a hustou sítí institucí a úřadů pro další rozvoj elektromobility jako stvořená,“ dodala Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ, a. s.

Z řad institucí a ministerstev jsou partnery projektu Elektromobilita ČEZ Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí a agentura CzechInvest.

V celé České republice v současnosti jezdí asi 350 elektromobilů, z nichž 40 patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů. Do konce příštího roku však odhady hovoří až o 700 elektromobilech v ČR. Elektromobily tak i u nás přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu. Letos se očekává také dosažení mety 1200 elektroskútrů jezdících po tuzemských silnicích a prolomení hranice 20 tisíc prodaných elektrokol.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice zhruba 40 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Třinci, Havířově nebo Chomutově. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců. Aktuální mapa dobíjecích stanic je vždy na www.elektromobilita.cz

V rámci pilotního projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald’s, Kaufland nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz, Nissan či Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

Víte, že …

- každý rok se počet elektromobilů zdvojnásobuje. V roce 2014 po světě jezdí více než 400 tisíc elektromobilů. Tímto tempem bude v roce 2016 na planetě více než 1 milion čistě elektrických automobilů.

- z evropských zemí jezdí nejvíce elektromobilů v Německu, Nizozemí a Norsku.

- elektrokola jsou nejrychleji rostoucím segmentem v oblasti elektromobility. Za poslední 4 roky se v EU prodalo více než dva a půl miliónu elektrokol. V Číně jich jezdí už více než 200 milionů.

- z celkového počtu 12 milionů prodaných elektroskútrů se jich jen 31 tisíc prodalo mimo Asii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…