Ministerstvo pro místní rozvoj: Novela zákona zajistí, že klienti cestovek neskončí napospas osudu

18.09.2015 12:48

Každoročně během léta zkrachuje několik cestovních kanceláří. Desítky a stovky klientů musí být následně dopraveny zpět do České republiky, případně se zájezd vůbec neuskuteční. Ne všechny cestovní kanceláře jsou pojištěny dostatečně. Novela zákona, která byla dnes ve třetím čtení schválena poslaneckou sněmovnou, nyní dává jistotu všem klientům, že v zahraničí neskončí napospas osudu a ani nebudou muset hradit další náklady.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Novela zákona zajistí, že klienti cestovek neskončí napospas osudu
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Cílem Ministerstva pro místní rozvoj je ochrana spotřebitele. Problematika povinného pojištění záruky pro případ úpadku CK byla opakovaně konzultována na pracovních jednáních se zástupci pojišťoven, jako i zástupci odborné veřejnosti (Ministerstvo financí, asociace cestovních kanceláří, atd.). Většina připomínek pojišťoven byla ze strany Ministerstva pro místní rozvoj akceptována a promítnuta do návrhu novely. V souvislosti s problematikou plného pojistného plnění v případě úpadku CK a převzetí odpovědnosti v rámci  nastavení „správné“ výše pojistného plnění, byl brán jako klíčový  nález Ústavního soudu. Ústavní soud nezjistil porušení ústavního práva ze strany soudu a potvrdil nezbytnost eurokonformního výkladu zákona č. 159/1999 Sb. (o některých podmínkách podnikání v cestovním ruchu) a dále potvrdil, že cestující má nárok na plné vrácení vložených prostředků a repatriaci bez ohledu na stanovený limit pojistného plnění, který by byl v těchto případech stanoven nedostatečně.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj vložilo dostatečné adekvátní právní nástroje do novely pro pojišťovny dle jejich požadavků tak, aby mohly kdykoliv v průběhu trvání pojištění sledovat vývoj tržeb za zájezdy, což je klíčový údaj pro správné nastavení pojistného a limitu pojistného plnění. Zároveň bude zajištěna i její ochrana před ekonomickými riziky, pokud by prokázala, že cestovní kancelář vůči ní jednala podvodným způsobem, který je v rozporu se zákonem. (I přesto některé pojišťovny oznámily, že nebudou nabízet tento pojistný produkt.)
 
Navržená právní úprava musí splnit požadavek evropské směrnice 90/314 o souborných službách pro cesty, pobyty a zájezdy - (čl. 7) tj. poskytnutí záruk pro zajištění vrácení vložených prostředků a pro návrat spotřebitele v případě platební neschopnosti nebo úpadku.
 
Ústavní soud:
Dne 21. 7. 2015 senát Ústavního soudu zamítl stížnost pojišťovny (Generali Pojišťovna, a.s.) ohledně jejího sporu s klientem zkrachovalé cestovní kanceláře, kterému byla vyplacena pouze část ceny zájezdu, který se neuskutečnil. Ústavní soud nezjistil porušení ústavního práva ze strany soudu a potvrdil nezbytnost eurokonformního výkladu zákona č. 159/1999 Sb. Ústavní soud potvrdil, že cestující má nárok na plné vrácení vložených prostředků a repatriaci bez ohledu na stanovený limit pojistného plnění, který by byl v těchto případech stanoven nedostatečně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…