Ministerstvo pro místní rozvoj: Rok 2018 - deset tisíc projektů, podpořených z EU

15.01.2019 14:56

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) na pracovní úrovni projednala pokrok v čerpání evropských dotací za uplynulý rok. Jen v roce 2018 byla zahájena realizace u více než 10 tisíc projektů. Stranou diskuze nezůstala ani příprava programového období 2021–2027 a další aktuální témata spojená s čerpáním z ESIF.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Rok 2018 - deset tisíc projektů, podpořených z EU
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Rok 2018 můžeme, co se týká čerpání evropských dotací, považovat za úspěšný. Nejenže se nám podařilo vyčerpat všechny peníze, u kterých hrozilo propadnutí, ale také začalo být z evropských fondů realizováno více než 10 tisíc nových projektů, pokud započítáme i Program rozvoje venkova, zaměřený především pro zemědělce, je jich dokonce přes 51 tisíc. Celkem jsou za současné programové období 2014–2020 uzavřeny smlouvy s příjemci na více než 391 mld. Kč, tj. více jak dvě třetiny prostředků určených pro ČR,“ uvedla ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU Ministerstva pro místní rozvoj Kateřina Neveselá a dodala: „V roce 2019 nás čekají další výzvy – nejen opětovné zajištění hladkého čerpání peněz z evropských fondů, ale dojde také k vyhodnocení toho, jak se nám daří naplňovat finanční i věcné milníky. Pokud si povedeme dobře, můžeme z Evropské komise získat navíc 6 % prostředků takzvané výkonnostní rezervy.“

V roce 2019 bude probíhat i revize Dohody o partnerství – strategického dokumentu mezi ČR a Evropskou komisí, který zaštiťuje čerpání z ESIF. Mimo této revize Rada pro ESIF na pracovní úrovni projednala také plán vyhodnocování naplňování Dohody o partnerství (evaluační plán), stav vyjednávání legislativy pro čerpání z evropských fondů pro období 2021–2027 a národní priority pro financování včetně návrhu operačních programů, o kterých by měla v druhé polovině ledna rozhodnout vláda.

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy je nadresortním odborným a poradním orgánem vlády ČR v oblasti evropských fondů, který se pravidelně schází k diskuzi nad aktuálními otázkami. Na pracovní úrovni jsou jejími členy zástupci ústředních orgánů státní správy, poradních a pracovních orgánů vlády ČR, územních samosprávných celků, sociálních a hospodářských partnerů, nestátních neziskových organizací a podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…