Ministerstvo průmyslu a obchodu: Novou známku má nejen Strakova akademie, ale i kolesový parník Praha

12.03.2017 16:35

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo nové známky ke 120. výročí Strakovy akademie a Kolesový parník Praha z emise Historické dopravní prostředky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Novou známku má nejen Strakova akademie, ale i kolesový parník Praha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo k 8. březnu 2017 dvě nové příležitostné poštovní známky – poštovní známku nominální hodnoty 24 korun k 120. výročí otevření Strakovy akademie a poštovní známku nominální hodnoty 16 korun z emise Historické dopravní prostředky: Kolesový parník Praha.

Strakova akademie - emise Historické dopravní prostředky

Na první známce je zachycena Strakova akademie pohledem ze zahrady spolu s dominantní sochou umístěnou v levé části známky. Autorkou výtvarného návrhu je akademická malířka a grafička Marina Richterová.

Strakova akademie je novobarokní budova umístěná na levém břehu Vltavy pod pražskou Letenskou plání. Byla postavena v letech 1893–1896. Slavnostně byla Strakova akademie otevřena 21. března 1897. Původně sloužila jako vzdělávací ústav pro nemajetné šlechtické syny. K vládním účelům byla Strakova akademie využita poprvé za okupace, v současnosti je hlavní budovou Úřadu vlády. K budově Strakovy akademie patří i zahrada, vybudovaná pod dohledem zahradního architekta Františka Josefa Thomayera. Zahrada Strakovy akademie je chráněna jako památka UNESCO a zároveň společně se Strakovou akademií je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha plnobarevným ofsetem v celkovém nákladu 500 tisíc kusů, bez možnosti dotisku. Známka má katalogové číslo 918 a platí od 8. března 2017 až do odvolání.

Kolesový parník Praha - emise Historické dopravní prostředky

Na druhé nově vydané známce je zobrazen kolesový parník Praha v netradičním pohledu od levé zádi. Autorem výtvarného návrhu je akademický malíř a grafik Pavel Sivko.

Kolesový parník Praha je posledním z řady parníků, který navazuje na již vydané emise z minulých let. Kolesový parník Praha, nazvaný PRAHA-PRAG, byl dokončen počátkem srpna 1865. Dne 26. srpna 1865 se konala slavnostní zahajovací plavba. Parník plul od 27. 8. 1865 pravidelně třikrát denně na Zbraslav. Poté, když si Pražská paroplavební společnost v následující sezóně opatřila druhý velký parník VYŠEHRAD, jmenovce dnešního parníku Vyšehrad z konce 30. let 20. století, jezdil pravidelně jeden do Štěchovic, zatímco druhý zajišťoval dvakrát denně linku zbraslavskou.

Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha plnobarevným ofsetem v celkovém nákladu 750 tisíc kusů, bez možnosti dotisku. Známka má katalogové číslo 919 a platí od 8. března 2017 až do odvolání.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…