Ministerstvo průmyslu a obchodu: Skončila 11. konference ministrů členů WTO v Buenos Aires

17.12.2017 8:32

Skončila v Buenos Aires XI. Konference ministrů členů Světové obchodní organizace (WTO). Konference bohužel nepřinesla očekávané výsledky a nadále tak trvá stav, kdy je mnohostranný obchodní systém, ztělesněný právě ve WTO, oslaben a dokonce svým způsobem ohrožen.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Skončila 11. konference ministrů členů WTO v Buenos Aires
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Nepodařilo se dosáhnout substantivních negociovaných výsledků prakticky v žádné očekávané oblasti na multilaterální úrovni, ani jasného pracovního programu do budoucna. Jediným (a ještě velmi omezeným) mnohostranným výstupem je otázka subvencí do rybolovu, a to jen v podobě omezeného pracovního programu dalšího jednání, s cílem naplnit závazek obsažený v příslušném cíli udržitelného rozvoje OSN (SDG 14.6) do příští Konference v roce 2019 a posílení transparentnosti. Další možné substantivní výsledky narazily na neslučitelné postoje některých členů a často i jejich nepřekonatelný odpor.

Rozpory mezi některými členy a jejich odpor bohužel vedly i k tomu, že se na Konferenci nepodařilo přijmout ani závěrečný dokument v podobě obvyklé Ministerské deklarace, kterou nahradilo pouhé shrnutí předsedající Konference, argentinské ministryně obchodu Suzany Malcorry.

Fakticky minimalistickými výsledky Konference tak jsou jen tato rozhodnutí ministrů:
pracovní program v oblasti e-commerce, který však jen potvrzuje dosavadní formát a zaměření jednání o této otázce (až dosud se však ukázal nedostatečným a málo účinným). Na poslední chvíli se podařilo v této souvislosti dosáhnout i dalšího dvouletého prodloužení moratoria na cla v e-commerce;
další dvouleté prodloužení moratoria na uplatňování sporů plynoucích z nezaviněných a situačních stížností v dohodě TRIPS (dohoda WTO o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví), kterého se obdobně podařilo dosáhnout na poslední chvíli;
(neformální) pracovní program pro MSMEs (mikro, malé a střední podniky);
vytvoření pracovní skupiny pro přístup Jižního Súdánu do WTO.

Za pozitivní lze označit i společná prohlášení části členů v otázkách jako e-commerce, MSMEs či usnadňovaní investic. 119 zemí se připojilo ke  Společnému prohlášení k obchodu a posílení ekonomické pozice žen, tedy v oblasti genderových aspektů v mezinárodním obchodě. Pozitivní bylo i angažmá latinskoamerického regionu (deklarace čtyř prezidentů podpořená některými dalšími zeměmi regionu přijatá na úvod Konference) a také deklarace 44 zemí – obojí na podporu mnohostranného obchodního systému a posun WTO směrem k realitě 21. století. Na okraj Konference se uskutečnila i jednání EU, Japonska a USA a vydání společného tiskového prohlášení k subvencím a nadkapacitám. Byla realizována i řada side events, která demonstrovala zájem podnikatelských kruhů, ale současně i rozpory s diskusemi ve WTO, jež často nepokrývají jejich konkrétní potřeby.

Výsledky XI. ministerské konference WTO tak jednoznačně signalizují, že situace je skutečně vážná. Každopádně bude nutná hluboká reflexe nad dalším postupem s cílem zachovat a pokud možno posílit funkce WTO v každodenní činnosti i možném dalším postupu v jednáních. Ve svém závěrečném vystoupení to uvedl i generální ředitel WTO Roberto Azevêdo. Konstatoval realitu, že ne na každé ministerské konferenci se musí podařit dosáhnout konkrétních závěrů.  Přes zklamání existuje podle něj stále šance udržet a posílit funkce WTO, jak demonstroval i zájem stakeholderů, který se projevil v akcích na okraj Konference.  Je třeba, aby členové přijali za svou vizi WTO jako živé a flexibilní organizace, schopné reakce na vývoj.  

Na závěr Konference přijala Rada (EU) pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro obchod druhou sadu příslušných Závěrů.  Ty úvodem konstatují potvrzení závazku a podpory mnohostrannému obchodnímu systému a ústřední roli WTO, úsilí EU na Konferenci v tomto směru a zklamání z toho, že se nepodařilo dosáhnout ambiciózního, ale realistického a vyváženého výsledku. Vítají podporu mnohostrannému obchodnímu systému vyjádřenou v prezidentské deklaraci i deklaraci 44 zemí a podtrhují, že EU bude pokračovat v hledání cest jak posílit WTO a její funkce včetně řešení sporů a doplnění Odvolacího orgánu. Konstatují úsilí a návrhy EU s cílem dosáhnout konkrétních výsledků Konference v některých oblastech (zemědělství, subvence do rybolovu, domácí regulace ve službách) a litují, že nepřinesly výsledky.  Závěry dále uvádějí, že EU bude i nadále usilovat o řešení dalších otázek jako e-commerce, MSMEs, usnadňování investic a vítají prohlášení v tomto smyslu.

Delegace ČR vedená náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem postoj a činnost EU na Konferenci aktivně podporovala. V tomto směru vyznělo i vystoupení náměstka Bärtla na plénu Konference. Vladimír Bärtl rovněž vedl na okraj Konference řadu bilaterálních jednání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…