Ministerstvo průmyslu a obchodu ušetřilo chytrými nákupy energií miliony korun

08.06.2015 14:59

Ministerstvo průmyslu a obchodu úspěšně pokračuje ve snaze snížit své provozní náklady. Prostřednictvím elektronické aukce na komoditní burze nakoupilo elektrickou energii a zemní plyn pro potřeby svého rezortu na příští rok. Uspořilo tak dalších 1,4 mil korun z veřejných prostředků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ušetřilo chytrými nákupy energií miliony korun
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje v praxi výhodných nákupů energii prostřednictvím elektronických aukcí. V květnu tohoto roku nakoupilo touto formou elektrickou energii a zemního plynu pro resort na rok 2016. Výsledkem aukce byl nákup těchto komodit pro příští rok s  cenami cca o 11 % nižšími než pro rok letošní. Vezme-li se v úvahu předpokládaný objem dodávek těchto komodit v příštím roce na stejné úrovni jako letos, bude u dodávek komoditní složky zemního plynu a silové elektřiny dosaženo úspory kolem 1,4 mil. Kč bez DPH.   O efektivitě nákupu na tomto trhu svědčí i celkové úspory ministerstva za tyto komodity od roku 2012, kdy zde resort nakupoval poprvé. Úspora v roce 2013 oproti roku 2012 činila 3,5 mil. Kč, v následujícím roce potom 1,5 mil. Kč.

Nákupy na komoditní burze však nejsou jedinou činností, jak Ministerstvo průmyslu a obchodu hledá prostor k možným úsporám. Současně s výhodnými nákupy se též snaží jít příkladem ostatní státním institucím a hledá možnosti, jak efektivně snížit energetickou náročnost svých budov a tím i náklady na energie v dalších letech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…