Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Česká republika se stane zakládajícím členem konsorcia výzkumné infrastruktury AnaEE-ERIC

26.01.2021 22:11

Česká republika se stane společně s dalšími zeměmi zakládajícím členem konsorcia evropské výzkumné infrastruktury AnaEE-ERIC, která bude řídit infrastrukturu AnaEE. Ta poskytuje nástroje pro experimentální studium evropských terestrických a vodních ekosystémů.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Česká republika se stane zakládajícím členem konsorcia  výzkumné infrastruktury AnaEE-ERIC
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Za tímto účelem bude právě konsorcium AnaEE-ERIC vyvíjet technologie a know-how v oblastech věd o ekosystémech, vytvářet strategie pro adaptaci a zmírňování nepříznivých vlivů klimatické změny na produkci potravin, a podílet se tak i na podpoře evropské bio-ekonomiky.

Stěžejní ambicí AnaEE (Analysis and Experimentation on Ecosystems) bude pochopení komplexního vlivu různých faktorů, které se podílejí na globálních změnách. AnaEE je charakteristická pro svá zařízení, díky kterým dokáže simulovat širokou škálu environmentálních změn, jakými jsou změny ve využívání půdy, znečištění, biologická invaze, zvyšování koncentrací skleníkových plynů nebo nenadálý výskyt sucha. To jí umožňuje testovat dopady změn klimatu na ekosystémy, ať už se jedná o produkci potravin a jejich kvalitu, či o produkci obnovitelných zdrojů energie, udržení vody v krajině, zajištění zdrojů pitné vody, neprodukční funkce zahrnující ochranu biodiverzity, chladící funkce v krajině, anebo úlohu ekosystémů při snižování emisí skleníkových plynů formou ukládání uhlíku. Experimenty realizované pomocí expertízy AnaEE umožní predikovat dopady na ekosystémy s předstihem až několika desetiletí, a tím i zahájit účinnou adaptaci v okamžiku, kdy je ještě možná.

Již v roce 2010 byla evropská výzkumná infrastruktura AnaEE zařazena do Cestovní mapy Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury, sdružující nejvýznamnější výzkumné infrastruktury celoevropského charakteru a významu, jakož i dopadu. Partnerem AnaEE v ČR se stala velká výzkumná infrastruktura CzeCOS, zařazená do Cestovní mapy velkých výzkumných infrastruktur ČR pro léta 2016–2022. Její hostitelskou institucí je Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i., který bude po vědecké stránce zajišťovat členství ČR v konsorciu AnaEE-ERIC.

Žádost o ustavení konsorcia evropské výzkumné infrastruktury AnaEE-ERIC předložily zakládající členové Francie, ČR, Dánsko, Finsko, Itálie a mezinárodní organizace CIHEAM IAMB (International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies) a zakládající pozorovatel Belgie 22. ledna 2021. Formální ustavení právnické osoby AnaEE-ERIC se ze strany Evropské komise očekává v horizontu 6 měsíců, hostujícím státem konsorcia bude Fracie.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…