Ministerstvo spravedlnosti: Návštěvníci viděli historické fotografie, pracovnu ministra nebo výstavu o vězeňství

29.10.2018 16:10

U příležitosti oslav stoletého výroční založení Československa uspořádalo Ministerstvo spravedlnosti Den otevřených dveří. Branami budovy ve Vyšehradské ulici prošlo v sobotu 27. října na 150 návštěvníků různých generací, kteří se zajímali jak o architekturu celého areálu, tak také o historii i současnost ministerského úřadu.

Ministerstvo spravedlnosti: Návštěvníci viděli historické fotografie, pracovnu ministra nebo výstavu o vězeňství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Komentovanou prohlídku budovy zahajovali návštěvníci vždy u historických obrázků a fotografií ukazujících proměny budovy a jejího okolí v čase. Na místě dnešní budovy stával v minulosti klášter svatého Bartoloměje, později také středověký špitál nebo městský chudobinec. Ke konci 19. století byla budova zbořena a na jejím místě vznikl současný rozlehlý neorenesanční komplex tří budov sloužící opět jako městský chudobinec. Za první světové války byl v budově lazaret, po válce pak domov důchodců. Ministerstvo spravedlnosti sídlí v areálu od roku 1939.

Se zájmem si návštěvníci prohlédli galerii polistopadových ministrů spravedlnosti a dozvěděli se, který ministr sloužil v úřadu nejdéle nebo jaká je průměrná doba, kterou šéf spravedlnosti ve funkci stráví. Účastníci prohlídek měli možnost nahlédnout do několika zasedacích místností a také do kanceláře pana ministra.

Závěr prohlídky se věnoval historii a současnosti vězeňství. K vidění byly donucovací prostředky příslušníků Vězeňské služby ČR, zabavené předměty z vězeňských cel, ale také výrobky odsouzených, které vznikly v rámci pracovních činností. Stoleté výročí připomněly dobové uniformy příslušníků Vězeňské služby, ze současnosti byl k vidění soudcovských talár a talár státního zástupce či elektronický náramek pro výkon trestu domácího vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …